Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMA U POSJETI LJUBLJANSKOM GRADONAČELNIKU

      Sarajevo, 25. februar 2008. (MINA)  - U subotu, 23. februara 2008. godine, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i muftija slovenački Nedžad Grabus zajedno sa glavnim imamom Medžlisa IZ-e Sarajevo Feridom  ef. Dautovićem, sekretarom IZ-e Slovenije Nevzetom Porićem i predsjednikom Medžlisa IZ-e Ljubljana h. Midhatom Alagićem na poziv gradonačelnika Ljubljane g. Zorana Jankovića posjetili su Grasku upravu u Ljubljani.

dr. Ceric-ljubljanski gradonacelnik

     U razgovoru su se reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i gradonačelnik Zoran Janković dotakli su se više aktualnih pitanja , a najviše riječi je bilo o izgradnji džamije u Ljubljani. Muftija Nedžad Grabus kazao je da vjeruje gradonačelniku Jankoviću u njegovim nastojanjima da konačno riješi pitanje džamije u Ljubljani. Rekao je također da Islamska zajednica očekuje, da će Gradska uprava konačno usvojiti urbanističke uvijete za područje gdje će se graditi džamija koji će biti podoga za raspisivanje međunarodnog arhitektonskog natječaja za idejno rješenje budućeg Islamskog centra u Ljubljani, a kojeg će raspisati Islamska zajednica u Republici Sloveniji. Kada dobijemo garanciju, da je to pripremljeno, onda ćemo ubrzati sve aktivnosti vezano za projekat izgradnje džamije u Ljubljani, kazao je muftija Grabus

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić obećao je da će se i on osobno angažirati na projektu izgradnje džamije u Ljubljani. Period od 40 godina čekanja je period koji nas sve skupa obavezuje da se posvetimo tom pitanju, smatra reisu-l-ulema.

     Gradonačelnik Zoran Janković kazao je da očekuje da se u mjesecu maju ove godine usvoji prvi dio urbanističkog uređenja. On nastoji da to pitanje završi, jer je svjestan da će ga na kraju mandata svi pitati šta je sa sportskim centrom, odnosno stadionom i šta je sa džamijom. Zato se nada će se džamija početi graditi još u vrijeme njegovog mandata.

     Nakon toga slijedila je šetnja starim dijelom Ljubljane. Gradonačelnik Janković pokazao je reisu-l-ulemi i ostalim članovima delegacije znamenitosti Ljubljane.

Reis- ljubljanski gradonacelnik,