Logo

REAGOVANJE UDRUŽENJA ILMIJJE NA UVREDE VLADIKE GRIGORIJA

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
Znak IZ color      Sarajevo, 4. mart 2008. (MINA) – Glavbi odbor Udruženje ilmijje IZ u BiH  reagovalo je  na sadržaj emisije « Oči u oči », RTRS i uputilo Glavnom uredu RAK pismo u kojem se kaže :

     « Mi, u Udruženju Ilmijje BiH, već duže vremena smo zabrinuti za sigurnost imama Husein ef. Hodžića u Trebinju, kao i male povratničke populacije u ovom gradu i cijeloj Istočnoj Hercegovini. Njegova situacija ali i djelovanje kao imama, koji se u najsloženijim prilikama prihvatio jedne ovakve odgovorne dužnosti, u velikoj mjeri je otežana neprimjerenim medijskim izvještajima medija Republike Srpske. Na izvještaje, koji pokušavaju omalovažavati Hodžićev rad i djelovanje, nismo se posebno obazirali do Televizijske emisije „Oči u oči“ RTRS, koja je emitirana 29. februara, a čiji gost je bio Vladika Zahumsko-Hercegovački i Primorski Grigorije.

     Gostujući u ovoj emisiji, koju je vodila Željka Dragićević, a koju su u studiju pratili studenti i profesori iz Banja Luke, vladika Grigorije je, sa stanovišta našeg razumijevanja programskih kodeksa, na uvrijedljiv način tretirao Huseina ef. Hodžića, ali i vjernike-muslimane.

     U vašim dokumentima jasno stoji: „Kako bi se osiguralo da se u programima ne emitira uvrjedljiv, štetan, netočan ili nepošten sadržaj, te sadržaj koji potiče na rasnu, vjersku ili nacionalnu mržnju, RAK je kreirala kodekse i pravila u vezi sa emitiranjem, kojih su se dužne pridržavati  javne i privatne RTV kuće.“

     Urednica emisije „Oči u oči“ RTRS više nego očito nije ispoštovala općeprihvaćene standarde, prepuštajući vladiki Grigoriju da govori jezikom koji zasigurno podstiče nacionalnu mržnju i netrpeljivost, o čemu najbolje svijedoče njegove izjave:

     „Sa biskipom u Mostaru i sa biskupom u Dubrovniku, pa i sa muftijom u Mostaru imam vrlo normalne odnose zato što, prije svega, imam utisak da su normalni ljudi. A ima neki hodža u Trebinju, koji je sto posto nenormalan čovjek.  I ne možeš s njim nikako da napraviš…  Ali, to ne znači da nemaš  dobru komunikaciju sa, kako se to zove, muslimanima. Zato što je on isfrustiran. Iz Teočaka je došao  u Trebinje,  pa sad hoće da bude veliki.“

     Grigorijev pokušaj da svoje odnose sa biskupima i muftijom, te muslimanima prikaže dobrim, instalirajući kao problem isključivo imama Huseina ef. Hodžića, teško možemo prihvatiti, nakon njegovih opservacija o muslimanima uopće, koje je izrekao u istoj emisiji.

     Govoreći o muslimanima vladika Grigorije kaže:

     „Oni su u trenutku kad je srpska država bila premoćna, kad je bila ona prva Jugoslavija, poslije Prvog svjetskog rata, bili Srbi. Poslije bio komunizam, pa nije baš popularno bilo biti Srbin, pa su bili Jugoslaveni. Pa se raspala Jugoslavija, pa su gledali šta će da budu, pa su rekli sad smo mi Bošnjaci. Šta će biti sljedeće, vidjećemo. Tu je problem sa identitetom muslimana u Bosni. Oni su prelazili na islam zato što su htjeli da postanu Turci. Ne samo muslimani. Turci po logici nisu mogli priznat da su oni Turci. Govorili su im: «Vi ste muslimani, niste Turci zato što jednostavno niste Turici». Oni su se našli u jednom problemu koji je Meša Selimović okarakterisao vrlo dramatično riječima: «Mi smo potok, koji se otkačio od svog izvora, a ušće ga ne prima».

      U skladu sa Vašom ulogom, koju imate, kad je djelovanje medija u pitanju, zamolili bismo Vas da materijal ove emisije pažljivo pogledate i u skladu sa pravilnicima i kodeksima, poduzmete odgovarajuće mjere, kaže se u pismu Glavbog odbora  Udruženja ilmijje IZ u BiH.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.