Logo

SAOPĆENJE SA SJEDNICE RIJASETA

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

     Sarajevo, 12. mart 2008. (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u utorak 11. marta 2008. godine  održao je  petu redovnu sjednicu na kojoj je usvojen izvještaj o radu za 1428/2007. god., te donešen okvirni plan i program rada za 1429/2008. godinu.

     Ocjenjeno je da je prošla godina bila uspješna, posebno u promociji mektebske nastave, jer kao što je poznatao, Rijaset je 2007. godinu proglasio „godinom mekteba". U izvješataju muftije tuzlanskog kaže se:"Mektebska nastava je organizirana u 475 mekteba. Doživjela je vidno poboljšanje. U mektebima radi 343 muallima, a stručna sprema je u blagom porastu. Broj upisanih učenika je 25.682 polaznika, a procenat redovnosti povećan je u odnosu na prethodnu godinu."  A u izvještaju muftije zeničkog se kaže: „Mektebska nastava je pitanje koje se redovno tretira na svim sjednicama Muftijskog savjeta, a shodno Odluci Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o proglašenju 2007. godine „godinom mekteba", u protekloj su godini poduzeti i konkretni koraci na unapređenju rada mektebske nastave na području Muftijstva zeničkog."

Sjednica Rijaseta

     Najteže pitanje s kojim se Rijaset Isalmske zajednice nosi svih ovih godina je pitanje povratka i obnove  džemata u mjestima odakle su protjerani muslimani, posebno u istočnoj Bosni, istočnoj Hercegovini te Krajini kao što su Prijedor, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i mnogi drugi gradovi i sela na području manjeg bosanskog entiteta.

     Zbog toga je Rijasat IZ-e u svom planu i programu rada za 1429/2008. godinu označio povratak i obnovu džemata kao prvi i glavni zadatak. Pored toga, Rijaset je upisao u plan svoga rada izgradnju druge faze Gazi Husrevbegove biblioteke u Sarajevu. No, najvažnija djelatnost Rijaseta u 1429/2008. godini bit će  afirmacija osnovne misije Islamske zajednice, a to je moralna obnova zajednice i društva. Zbog toga je donešena odluka da se reisu-l-ulema, muftije i svi imami više posvete odgojno-obrazovnim programima u džematima i džamijama širom  domovine i dijaspore. 

Ugovor sa državom  

     Nadalje, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je donio odluku o pokretanju inicijative za potpisivanje ugovora sa državom Bosnom i Hercegovinom. Kao što je poznato Islamska zajednica je imala namjeru da svoja prava ostvaruje u okviru Zakona o slobodi religije i pravnom  položaju crkava i vjerskih zajednica bez posebnog ugovora, ali je Rijaset, nakon posljednjih napada nekih političkih partija na osnovna prava muslimana da odgajaju svoju djecu po vlastitoj savjesti, odlučio da traži potpisivanje ugovora sa državom Bosnom i Hercegovinom, na isti način kao što su to već učinile Katolička i Pravoslavna crkva. 

Bosanski orden islama princu Selmanu

     Cijeneći doprinos za očuvanje i razvijanje islamskog identiteta u našoj zemlji a u okviru obilježavanja šest stoljeća islama u našim krajevima, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je donio odluku o dodjeli Bosanskog ordena islama Karaljevskoj Visosti Princu Selmanu bin Abdulazizu Al Saudu, velikom prijatelju Bosne i Hercegovine i zaslužnom pokrovitelju projekata Islamske zajednice, kao što su džamija kralja Fahda na Dobrinji, Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, džamija kralja Abdullaha u Tuzli te državnog projekta izgradnje naselja kod Brčkog. Plemenita duša Princa Selmana ibn Abdulaziza Al Saudu bila je velika utjeha mnogoj ucvjeljenoj djeci Bosne i Hercegovine, koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, bez obzira na njihovu vjeru i naciju. Bosanki orden islama Princu Selmanu urućit će reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.     

Flagrantno kršenje ljudskih prava muslimana u Srbiji

     Rijaset Islamske zajednice je primio informaciju o stanju muslimana u Srbiji, posebno u Sandžaku. Podržavajući rad Mešihata islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem, Rijaset Islamske zajednice je osudio brutalne napade srbijanske policije na imame i džematlije u Tutinu u nedjelju 9. marta prilikom uređivanje bine Mešihata za postavljanje kamena temeljca za izgradnju medrese u Tutinu. Brutalni napadi na glavnog imama i džematlije Tutina ne mogu se ničim opravdati.

     Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini daje punu podršku Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji i traži od Beograda da odustane od podjele muslimana u Sandžaku te da poštuje svoj vlastiti zakon o slobodi vjere i pravu muslimana da svoja vjerska pitanja uređuju prema tradiciji svoje vjere i prakse. Također, Rijaset Islamske zajednice poziva relevatne međunarodne organizacije da reaguju na flagrantno kršenje ljudskih prava muslimana u Srbiji, koji žele da žive dostojanstveno u slobodi svoje vjere i tradicije, kaže se u saopćenju sa sjednice Rijaseta IZ u BiH.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.