A+ A A-

REISU-L-ULEMA U RIJADU

     Sarajevo, 24. mart 2008. (MINA) -  Na poziv Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i fetva-i emin dr. Enes Ljevaković, prisustvuju u Rijadu  šestom forumu „Civilizacijski dijalog između Japana i Islamskog svijeta" u organizaciji Instituita za diplomatske studije i Odsjeka za islamska pitanja Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije. 

     Forum je otvoren jučer (nedjelja, 23. 03. 2008) u prisustvu velikog broja eksperata i diplomata, među kojima je bio i bosanski ambasador u Rijadu Razim Čolić, o temi „Kultura i poštivanje religija".

Reis na otvaranju s ambasadorom Colicem i dr. Ljevakovicem,

Reisu-l-ulema na otvaranju foruma sa dr. Ljevakovićem i ambasadorom Čolićem 

     U uvodnom govoru, kojeg je pročitao državni ministar za vanjske poslove dr. Nizar Madani, saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud Al-Faisal je kazao:

      „Civilizacijski dijalog nije samo zahtjev našeg vremena, već je to i imperativ vjere koja teži da kod čovjeka razvija ljubav prema Bogu - Stvoritelju i čovjeku - komšiji. Kao kolijevka islama, Kraljevina Saudijska Arabija želi razvijati dijalog sa svim civilizacijama i kulturama."

     Zamjenik ministra vanjskih poslova Japana Osamu Onu je rekao da je „za Japan dijalog sa Islamskim svijetom, posebno sa Saudijskom Arabijom, od izuzetnog značaja".

     U okviru druge sesije Foruma danas (ponedjeljak 24. 03. 2008) je govorio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić o temi „Edukacija i poštivanje religija". On je između ostalog rekao:

     „Ako je identitet kontinuitet pamćenja, onda je od prevelike važnosti šta čovjek uči da upamti o sebi i drugima. O vjeri se uči i vjera se pamti od roditelja, ali i u džamiji, crkvi i školi. Vrlo je važno da postoji sklad između onoga što se uči i pamti o vjeri od roditelja i onog što se uči i pamti u džamiji, crkvi i školi. Ako nema vjerskog odgoja i u školi u kojoj će se poštivati vjera i kultura drugog, onda se rizikuje da se o vjeri uči tamo gdje se, možda, ne poštuje vjera i kultura drugoga.

     Dakle, vjera je neodvojivi dio ljudskog pamćenja koje se stiče putem odgoja, koje obrazuje čovjekov identitet i zato se vjerski odgoj i obrazovanje ne mogu ostaviti bilo kome. O vjerskoj edukaciji, koja pretpostavlja poštivanje drugog i drugačijeg, moraju brinuti svi koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju budućih naraštaja - i roditelji, džamija, i crkva, i škola, i mediji. Poštivanjem vjere i kulture drugoga i drugačijeg, moja vjera i kultura pokazuje svoju veličinu i širinu pogleda koji vodi čovjeka uspjehu na ovome i spasu na drugome svijetu.

Izlaganje resu-l-uleme na Forumu, 24.03.08  

Izlaganje reisu-l-uleme 

     Civilizacijski dijalog između Japana i Islamskog svijeta u okviru programa Saudijskog instituta za diplomatske studije ima veliku važnost za mir i dijalog u svijetu zato što se time na praktičan način pokazuje otvorenost islamske kulture prema drugim i drugačijim vjerama i kulturama, ali i otvorenost Japana prema muslimanima.   Civilizacijski dijalog, koji se događa ovdje u kolijevci islama, snaži me u nastojanju širenja tolerancije i suživota u mojoj zemlji i mom narodu, koji je doživio genocid samo zato što je bio drugačiji" - zaključio je reisu-l-ulema dr. Cerić.

     Inače, reisu-l-ulema dr. Cerić je imao odvojen susret sa princom Turkijem Al-Faisalom u prisustvu ambasadora Razima Čolića, suosnivačem grupe C100 za dijalog između Zapada i Islama u Davosu i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Kao generalni direktor edukativnog i istraživačkog centra Kralj Faisal, princ Turki  je podržao prijedlog o suradnji sa islamskim fakultetima i medresama Islamske zajednice u BiH. Dogovoreno je da direktori medresa posjete Faisalov centar ove godine i upoznaju se sa mogućnostima razmjene iskustava u oblasti islamskog odgoja i obrazovanja.

Reisu-l-ulema s princom Turkijem, 24.03.08.

Susret sa princom Turkijem 

     Također, reisu-l-ulema dr. Cerić je posjetio Ministarstvo vanjskih poslova gdje ga je primio državni ministar za vanjske poslove dr. Nizar Madani, kojem se reisu-l-ulema dr. Cerić zahvalio na pozivu da prisustvuje Šestom forumu „Civilizacijski dijalog Japana sa Islamskim svijetom" i poklonio mu primjerak mushafa Fadil-paše Šerifovića.

Reisu-l-ulema poklanja mushaf  ministru Madaniju, 24.03.08.

Reisu-l-ulema poklanja Mushaf ministru vanjskih poslova Saudijske Arabije 

     U popodnevnim satima delegaciju učesnika Šestog foruma, u čijem sastavu je bio reisu-l-ulema dr. Cerić, primio je kralj Abdullah bin Abdulaziz Al Saud.