A+ A A-

NAZIJA BEGANOVIĆ PREPORODOVA LIČNOST GODINE

nazija_beganovic_sa priznanjemvelika     Sarajevo, 30. januar 2007. (MINA) - U anketi “Preporodovog” web-portala www.preporod.com za Preporodovu ličnost 1427. hidžretske godine izabrana je Nazija Beganović iz Đulića kod Zvronika, majka šestorice šehida i supruga šehida, sa osvojenih 1515 glasova od ukupno 3266 glasova koliko je anketom zabilježeno.

     “Preporod” je u prethodnoj hidžretskoj godini pisao o  velikom broju iznimno važnih ličnosti iz raznih sfera života i osoba različitih uloga i zanimanja. Povodom početka nove 1428. hidžretske godine redakcija je odlučila da ponudi dvanaest imena ličnosti čija pojava, životna sudbina ili djelo imaju veliku važnost za islam i muslimane kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu.

     Ukupno 3266 glasova zabilježila je elektronska anketa, a prvo mjesto je pripalo Naziji Beganović iz Đulića kod Zvornika, majki šest šehida i supruzi šehida. Drugo mjesto je osvojio Alija Mulić, pomoćnik direktora za internat u Gazi Husrev-begovoj medresi, sa 1032 glasa, dok je treće mjesto pripalo akademiku Rešidu Hafizoviću koji je dobio 571 glas. Rezultati ankete ukazuju da je na izbor posjetilaca Preporodovog elektronskog izdanja najjači utijecaj imala humanost, a ne personalni uspjeh zasigurno uspješnih ličnosti koje su za izbor punuđene, a koju su iskazali odabravši kao ličnost ženu za koju se slobodno može kazati da predstavlja personifikaciju jedne od najvećih tragedija u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. 

     Izbor Nazije Beganović za Preporodovu ličnost godine imalo je i širi odjek. Direkcija BBI banke u Sarajevu donijela je odluku da ovoj ženi-heroini donira vrijednu novčanu nagradu koju je osoblje ove banke zajedno sa članovima redakcije «Preporoda» uručilo Naziji u njenoj kući u Đulićima kod Zvornika.

     Prvog juna 1992. godine četnici su u Bijelom Potoku kod Đulića izdvojili 668 muškaraca iz Đulića, Klise, Šetića, Lupića, Kučić Kule i drugih okolnih mjesta. Među odvedenim bila su u šesterica sinova Nazije Beganović: Muriz, Beriz, Idriz, Feriz, Ramo i Fahrudin, te muž Mustafa.

     Nazija Beganović je osoba koja je izgubila najveći broj djece u ratu u BiH. Međutim, na ovom području ima još majki i očeva koji su ostali bez peterice sinova. Majka Alija Musić je ostala bez peterice sinova, a njena sestra Hasnija Bošnjak bez tri sina. Zijad ef. Hasanović, imam u Đulićima, reče nam da u njegovom džematu ima najamanje 50 kuća u kojima nema muške osobe. Njegov dedo Mujo Hasanović iz Klise, također je izgubio pet sinova, među kojima je i imamov babo rahmetli Hamed.

     S obzirom da su na ovom malom području četnici ubili u jednom mahu 668 Bošnjaka, može se sa sigurnošću reći, da se procentualno, po broju žrtava srazmjerno broju stanovnika, ova tragedija može porediti jedino sa tragedijom u Srebrenici.

      Može se zaključiti da su Potočari, sa više od osam hiljada odvedenih Bošnjaka, što se desilo 11. jula 1995. godine i Bijeli Potok, sa 668 odvedenih Bošnjaka 1. juna 1992. godine, pradigme bošnjačkog stradanja u četničkoj agresiji na našu zemlju, u vremenu od 1992-1995. godine, piše Preporod u najnovijem broju.