Logo

SVJETSKA ISLAMSKA KONFERENCIJA U MEKKI

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
     Mekka, 4. juni 2008. (MINA) - Danas je u Mekki kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz Al Saud otvorio Svjetsku islamsku konferenciju za dijalog u prisustvu više stotina muslimanske uleme i inetelektualaca iz cijelog svijeta. Riječ je o projektu kojem se kralj Abdulah osobno posvetio u najmjeri da potakne kako unutar muslimanski dijalog tako i svjetski dijalog jer, kao što je naglasio u svom današnjem govoru: „Svijet se nalazi u velikoj moralnoj krizi, posebno  u pogledu tradicionalnih vrijednosti porodice. Zato je potrebno da se udruži dobra volja svih ljudi i naroda u svijetu kroz moralnu obnovu koju zahtjevaju sve nebeske vjeri radi dobra i sreće čovječanstva. Svijet treba mir i sigurnost a ne rat i strah; svijet treba dijalog i međusobno razumijevanje a ne mržnju i sukob; svijet treba da čuje da smo mi muslimani za mir na svakom mjestu i u svako vrijeme"- kazao je saudijski kralj Abdullah bin Adulaziz u svojoj uvodnoj riječi.

meka-konferencija3

     Nakon toga govorio je bivši predsjednik Irana Ali Akbar Rafsandžani, koji se zahvalio kralju Abdullahu na inicijativi za dijalog posebno međumuslimanski, jer, kazao je Rafsandžani: „Muslimanski svijet prolazi kroz teška iskušenja i zato je potrebno da se otvori unutarmuslimanski dijalog iskreno i bratski kako bi došli do vizije zajedničkog djelovanja u svijetu na principu dijaloga i međusobnog uvažavanja među svim narodima i državama svijeta."

     U svom obraćanju generalni sekretar Svjetske muslimanske lige (Rabite) dr. Abdullah Muhsin Turki je kazao da je cilj svjetske islamske konferencije za dijalog da se muslimani otvore prema drugima i objasne im stvarnu poruku islama, a to je „poruka mira i suživota u svijetu".

meka-konferencija1

Reisu-l-ulema i dr. Abdullah Muhsin Turki, generalni sekretar Svjetske muslimanske lige (Rabite)

     O svom utisku sa otvaranja ove velike i jedinstvene islamske konferencije za dijalog u Mekki reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je rekao: „Cijenim da ova islamska konferencija za dijalog ima povijesni značaj zato što se održava u Mekki, zato što je okupila veliki broj uleme i muslimanskih intelektualaca i zato što iza ove konferencije stoji osobno kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz. To je ono što se očekivalo: da se iz Mekke čuje poruka dijaloga koji će svijet voditi miru i sigurnosti. Sretan sam što mi se pružila prilika da prisustvujem ovom povijesnom događaju od kojeg se očekuje da naša djeca imaju korist u uspostavljanju dobrih odnosa sa svijetom. Danas sam doživo Mekku kao ostvarenje snova o unutar muslimanskoj toleranciji i o globalnom miru i suživotu kao glavnim porukama islama. Molim Boga da svijet živi u miru i slobodi, posebno u Palestini, Iraku, Afganistanu, Sudanu, Somaliji ..." - zaključio je reisu-l-ulema Cerić.

     Konferenciji u Mekki prisustvuje i bivši ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji Mehmedalija Hadžić.

meka-konferencija2

Susret sa Ekmeleddinom Ihsanogluom, generalnim sekretarom OIC

meka-konferencija

Izjava za medije

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.