A+ A A-

AKTIVNOSTI REISU-L-ULEME U LONDONU

     Sarajevo, 20. maj 2008. (MINA) - Prilikom posljednje posjete Londonu a u povodu primanja nagrade Udruženja muslimanskih društvenih naučnika (AMSS UK) za životno djelo za 2007. godinu reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je održao predavanje u Školi za orijentalne i afričke studije (SOAS) na temu «U susret muslimanskom društvenom ugovoru za Evropu» te imao niz drugih aktivnosti.

     Između ostalog susreo sa lordom Pedijem Ešdaunom, bivšim visokim predstavnikom u BiH i zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova V. Britanije, te sa gosp. Donaldom Reevesom s kojim je razgovarao o obnovi Ferhadije džamije u Banjoj Luci.

     U petak 16. maja je održao hutbu i predvodio džumu-namaz u Hounslow džamiji u Londonu. Pred nekoliko hiljada klanjača reisu-l-ulema je govorio o solidarnosti na putu dobra kao i o potrebi istovremenog otpora islamofobiji i eurofobiji. Zbog nemogućnosti da uskladi raspored sa gosp. Tonijem Blerom susreo se sa njegovim savjetnikom koji mu je uručio poziv Tonija Blera da bude član Savjetodavnog vijeća Fondacije Tonija Blera za vjeru (Tony Blair Faith Foundation). Reisu-l-ulema je ovaj poziv načelno prihvatio.

     Fondacija ima za cilj pomoći promociju poštovanja, prijateljstva i razumijevanja između glavnih svjetskih religija te promovirati vjeru kao relevantnu i pozitivnu snagu za dobro u modernom svijetu. Fondacija to namjerava činiti kroz konkretne programe na terenu pokazujući da vjera nije izvor već osnova za rješavanje glavnih problema savremenog čovječanstva.

     U subotu, 17. maja  reisu-l-ulema je na donatorskoj večeri Islamic Reliefa za Gazu govorio o Palestini kao neuspjehu sviju.