Logo

REISU-L-ULEMA U ŠVICARSKOJ

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
     ST. GALLEN, 10. maj 2008. (MINA) - Danas, 10. maja 2008. godine u  St. Gallenu, pred više od hiljadu okupljenih vjernika koji su došli iz svih dijelova Švicarske i zapadne Austrije, zvanično je otvoren Islamski centar GAM. Posebnu draž ovome događaju dao je svojim prisustvom i nadahnutim obraćanjem reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

     Džemat GAM - Gazi Alijin mesdžid - je formiran prije više od 15 godina i njegovi utemeljitelji su mu dali ime Gazi Alijin mesdžid, u znak sjećanja i pažnje prema prvom  predsjedniku BiH  rahmetli Aliji Izetbegoviću.

     Nakon 14 godina boravka u iznajmljenim prostorima džemat Gazi Alijin mesdžid je kupio objekt i preuredio ga u moderan i funkcionalan islamski centar sa svim potrebnim sadržajima.

S.galenis.centar

     Današnjem događaju u St. Gallenu su pored uvaženog reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, prisustvovala je i ambasador Bosne i Hercegovine u Švicarskoj  Jasmina Pašalić, glavni imam IZ Bošnjaka u Švicarskoj Ibrahim ef. Husanović, te predsjednik IZ Bošnjaka u Švicarskoj Mirsad Mujadžić, kao i dr Hisham Meizar, predsjednik DIGO-a - nadnacionalne organizacije džemata iz istočne Švicarske.

     Među prisutnim gostima su se našli i politički i vjerski zvaničnici iz St. Gallena. Među njima gospodin Beda Meier,  izaslanik predsjednice Vlade kantona St. Gallen gospođe Katrin Hilber, kao i gospodin Peter Tobler, supervizor za integraciju u Kantona St. Gallen.

     Dvojica sveštenika, evangelistički Andreas Nufer i katolički Lorenz Becker, su ispred ekumenističke crkve iz Haldena, koja se nalazi u neposrednoj blizini Islamskog centra GAM čestitali svečano otvorenje Islamskog centra, te tom prilikom uručili pokon od 1.000 švicarskih franaka.

     Na kraju svečanosti, želju džematlija džemata Gazi Alijin mesdžid da Islamski centar GAM otvori reisu-l-ulema dr Mustafa Cerić, sam Reisu-l-ulema je primijenio na način da su zajedno s njim Islamski centar GAM otvorili imam džemata GAM Sabahuddin ef. Sijamhodžić, predsjednik džemata GAM Meho Šljivar, kao i glavni imam i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj, Ibrahim ef. Husanović i Mirsad Mujadžić.

     Reisu-l-ulema dr Mustafa Cerić, kao „najviši vjerski autoritet bosanskohercegovačkih muslimana", kako je najavljen u švicarskoj štampi , je u svome obraćanju  ukazao na važnost dijaloga i saradnje.

S.Galen_centar)

     Istićući da je Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj primjer dobrog i uspješnog rada u bošnjačkoj dijaspori Europe, reisu-l-ulema Cerić je pohvalio imama džemata u Galenu Sabahudina ef. Sijamhodžića, glavnog imama za Švicarsku Ibrahima ef. Husanovića i predsjednika Medžlisa, te naglasio da je za Bošnjake danas najvažnije da ne rasipaju snagu, već da rade zajednio ma gdje bili. „Vi ste u Švicarskoj pokazali da je moguće raditi zajedno ne samo unutar naše zajednice, već i šire u švicarskom društvu o čemu govori prisustvo vaših prijatelja iz drugih vjerskih zajenica. Tako treba raditi - razvijati dobre komšijske odnose sa svim ljudima dobre volje. Za nas su dvije stvari važne. Prvo, da se ne zaboravi ko smo i šta smo i gdje nam je dom i domovina, i, drugo, da se zna da mi cijenimo prijatelje i na Istoku i na Zapadu. Mi želimo biti ponos Istoka i sreća Zapada. Zato čuvajte svoj duhovnu snagu kroz vjeru islam i svoju kulturni napredak kroz radne navike za dobrobit vaše porodice  i naše zajednice - zaključio je reisu-l-ulema  dr. Cerić.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.