A+ A A-

REISU-L-ULEMA PRIMIO DELEGACIJU ŠVEDSKE CRKVE

     Sarajevo, 5. maj 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas delegaciju Švedske crkve koju je predvodio biskup dr. Martin Lind.

     - Ja dolazim ovdje ispred Švedske crkve kao prvi biskup u službenu posjetu Islamskoj zajednici u BiH, odnosno reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću.

     Veoma sam mu zahvalan što nas je primio i što smo bili u prilici da razmjenimo  mišljenja i iskustva.

     Glavni cilj naše posjete je bio da se upoznamo sa suživotom različitih vjera i kultura u BiH. Želja nam je bila da mi o tome naučimo iz vašeg bosanskog iskustva i to prenesemo na švedsko područje. Željeli smo da steknemo i dodatna  saznanja o tome  kako da se borimo protiv narastajuće islamofobije koja je nažalost tamo prisutna.

Delegacija svedske crkve

     Reisu-l-ulema dr. Cerić nam je prenio značajna saznanja i dao veliku podršku. Naše najznačajnije saznanje koje nosimo je to kako pripadnici različitih vjera mogu ovdje zajednički da žive. Ovo je za nas bio veliki doživljaj da se sretnemo i razgovaramo s reisu-l-ulemom koji nam je ukazao na sličnosti između islama i kršćanstva. Sada imamo jedno novo veliko iskustvo koje nosimo odavde i nastojaćemo da to prenesemo u naše švedsko društvo, rekao je za MINU biskup dr. Martin Lind.

     Biskup Martin Lind se veoma pohvalno izrazio i o saradnji Švedske crkve sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u Švedskoj, koju je nazvao « odličnom », ističući pri tom primjer imama Zekerijaha ef. Čajlakovića, koji je uporavo s njima došao u posjetu reisu-l-ulemi.

Biskup  Martin  Lindom - svedska crkva