A+ A A-

IZLOŽBA DŽAMIJE SARAJEVA

     Sarajevo, 7. maj 2008. (MINA) - U povodu Dana džamija - 7. maja, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Izdavački centar El-Kalem organizirali su  Izložbu DŽAMIJE SARAJEVA Slobodana Kudre.

     Svečano otvaranje izložbe obavljeno je danas u Kuršumliji medresi u Sarajevu.

Izložbu je otvorio i o ljepoti sarajevskih džamija govorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić.

     O izložbi su  govorili Mustafa Prljača urednik u El-Kalemu i dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Ismet Bušatlić.

     Izložba će biti otvorena za posjetioce od 7. do 17. maja u periodu od 8,30 do 17,00 sati.

Izlozba Dzamije Sarajeva,

     Slobodan Bodo Kudra rođen je 20. 10. 1943. godine u Trebinju. Obrazovanje iz oblasti likovne umjetnosti i arhitekture stjecao je u sarajevskoj Srednjoj arhitektonskoj školi i na Arhitektonskom fakultetu.

     1.11.1966. godine počinje sa radom u Zemaljskom muzeju BiH, gdje je radio kao viši arhitektonski i likovni ilustrator. Kao arhitektonski i likovni ilustrator, učestvovao je u svim relevantnim arheološkim iskopavanjima kako u BiH tako i u susjednim državama.

     U svojoj bogatoj karijeri arhitektonskog saradnika i arhitektonsko-likovnog ilustratora dokumentirao je i priredio u vidu planova, crteža, skica i rekonstrukcija mnogo vrijednih lokaliteta od paleolita do danas.

     Mnogo ilustracija uradio je za arheološki leksikon, publikacije kulturnog naslijeđa, enciklopedije, monografije i likovne priloge u zbirkama Zemaljskog muzeja BiH.   Uradio je i rekonstrukcije rimskih vila, zvane "VILE RUSTIKE", što dosad niko na ovim prostorima nije napravio. Uradio je i temu "GOTIKA'' u BiH, kao i mnoge druge, za potrebe izložbe "BOBOVAC I KRALJEVA SUTJESKA", koja je postavljena 1974. godine u Beogradu. Između ostalog, napravio je bosanski grb sa ljiljanima, koji je kasnije priznat kao prvi grb Republike Bosne i Hercegovine.

     Autor je skulpture "BOSANSKI STEĆAK", koja se dodjeljuje kao međunarodna nagrada udruženja pisaca BiH. Kao likovni umjetnik, imao je više samostalnih izložbi i bio saradnik na mnogim drugim izložbama.

     Autor je knjige "DŽAMIJE SARAJEVA" u kojoj su u formi crteža predstavljene sve sarajevske džamije.

     Umro je 1.11.2006. godine.