Promo banner

A+ A A-

PRIMOPREDAJA U MRV BIH

     Sarajevo, 7. maj 2008. (MINA) - Danas je u Sarajevu u  prostorijama MRV BiH   izvršena  primopredaja predsjedavanja Međureligijskim vijećem.

     Dosadašnji predsjednik dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema je prema ustaljenoj proceduri predao predsjedavanje nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću. Mandat predsjedavanja MRV traje jednu godinu.

Primopredaja u MRV BiH

     Današnjem zasjedanju Skupštine MRV BiH prisustvovali su dr. Mustafa Cerić reisu-l-ulema, kardinal Vinko Puljić nadbiskup vrhbosanski, jerej Vanja Jovanović ispred SPC i Jakob Finci predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

     Na ovoj 46 sjednici Skupštine, članovi MRV su između ostalog, usvojili Izvještaj o stanju religijskih prava u BiH u 2007. godini. MRV je u ovom izvještaju registriralo pojave sa terena o kršenju vjerskih prava i Izvještaj uputilo javnosti i svim institucijama u BiH s ciljem da se stanje ljudskih i vjerskih prava u unaprijedi.

     Govoreći o proteklom radu resiu-l-ulema dr. Mustafa Cerić dosadašnji predsjedavajući Vijeća je također rekao da će Vijeće ubuduće svake godine pripremati izvještaj koji će se sastojati iz dva dijela: u prvom će govoriti o kršenju vjerskih prava, a u drugom o dostignutom stepenu međureligijskog dijaloga.

     Preuzimajući dužnost predsjedavanja Vijećem za naredni jendnogodišnji mandat kardinal Vinko Puljić nadbiskup vrhbosanski je rekao da će MRV nastaviti rad na  svojim zacrtanim programa i da očekuje da će vlasti finansijski pomoći njihovu realizaciju. Nastavljamo put dijaloga i saradnje, zaključio je predsjedavajući kardinal Vinko Puljić nadbiskup vrhbosanski.