Promo banner

A+ A A-

MUFTIJA MOSTARSKI UPUTIO PISMO LAJČAKU

     Sarajevo, 19. april 2008. (MINA) – Muftija mostarski Seid ef. Smajkić uputio je danas Visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku pismo u kojem je izrazio zabrinutost za sigurnost Bošnjaka u Fazlagića Kuli kod Gacka i pozvao Visokog predstavnika da preduzme sve što je u njegovoj moći kako bi se osigurali bar minimalni uvjete za njihovu egzistenciju.

     U pismu muftije mostarskog se kaže:

     -Zabrinut za sigurnost Bošnjaka u Fazlagića Kuli kod Gacka danas sam posjetio malobrojne povratnike u ovom mjestu i lično se informirao o nedavnim fizičkim prijetnjama muslimanima u ovom kraju. Vjerujem da ste i Vi informirani o ovim nemilim događajima i stoga hoću da vjerujem da ćete doslovno rezumjeti moj apel i posredovanje te poduzeti sve što je u vašoj mogućnosti za osiguranje minimalnih uvjeta ljudske egzistencije i dostojanstva kao preduvjeta procesima integracije, suživota i tako nužnog tranzicijskog puta u Evropsku uniju.

     Naime, predsjedniku Medžlisa IZ Gacko, Lutvi Fazlagiću, nakon ponovljenih prijetnji smrću putem telefona prije dva dana upućeno je i pismo slične sadržine. U pismu s neprimjerenom četničkom ikonografijom i retorikom izražene su namjere o klanju, ubijanju i bacanju u jame kao vid navodne osvete i psihološkog pritiska na sve povratnike u Fazlagića Kuli. Pismo je bez ikakve sumnje unijelo neizrecivo veliki straha među njima i izazvalo gorčinu i bol kod većine Bošnjaka u našoj zemlji, pogotovo kod povratničke populacije u Rapublici Srpskoj.

     Od razgovora sa povratnicima želim Vam prenijeti činjenice da su oni obeshrabreni funkcioniranjem organa vlasti i nadležnih institucija u ovoj regiji ali i odlučni da istraju u namjeri povratka te osiguranju elementranih prava za miran i dostojanstven život na svojim stoljetnim ognjištima.

     Istražni postupak koji je provela policijska stanica u Gacku, sudeći po dojmu Lutve Fazlagića, ni ovog puta neće dati nikakve rezultate.

 Vaša ekslencijo,

     i Vi znate, da danas, u vremenu tehnološkog progresa i dostignuća, nije teško policijskim službama otkriti počinitelje ovog krivičnog djela, stoga smatram da je strah gospodina Fazlagića i povratnika u Gacku sasvim opravdan i objektivan.

     Ako policijska istraga ne daje rezultate, ako predstavnici lokalne vlasti na svrsishodan način ne pokazuju interes za sigurnost povratnika, ako izostaje podrška viših nivoa vlasti, u tom slučaju navedeno krivično djelo postaje legalnim, a ideja o jedinstvenoj i multietničkoj Bosne i Hercegovine bezvrijedna.

     Također, ne mogu razumjeti da ovako ozbiljan problem ne zaokuplja pažnju najdogovornijih političara u našoj zemlji koji po svojoj definiciji i povjerenom mandatu imaju u obavezi ostvarenje jednakih prava svih njenih građana, naroda i vjerskih zajednica.

     Stoga još jedanput Vas molim da vlastitim angažmanom i vlastitim nastojanjem doprinesete buđenju uspavanog državnog aparata vlasti i osiguranju osnovnih ljudskih prava i sloboda: prava na život, imovinu, rad, čast, vjeru i nacionalno opredjeljnje, kaže  muftija mostarski Seid ef. Smajkić u pismu upućenom Visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.