Logo

REISU-L-ULEMA ČESTITAO PESAH

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
     Sarajevo, 17. april 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je, u povodu jevrejskog blagdana Pesaha,  čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju.

     U čestitki reisu-l-uleme se kaže :

     -Poštovani gosp. Finci,

     Ovih dana Jevreji širom svijeta počinju obilježavati 15. nisan prvog mjeseca u jevrejskom kalendaru kao Pesah, podsjećajući nas tako na Musaovo (a.s.) kazivanje o čovjekovom putu od ropstva do slobode. Iako nas Musaovo (a.s.) ili Mojsijevo vrijeme dijeli višemilenijskim godinama, poruka i borba Musaova i njegovog naroda za slobodu i dostojanstvo čovjeka, nisu ništa manje važni i ništa manje potrebni ni danas. Više nego ikada svi danas treba da uče na primjeru Musaove hrabrosti i mudrosti u borbi protiv nepravde i tiranije moćnika koji, kao i u Musaovo doba, drže cijele narode u ropstvu i beznađu.

     Stoga, cijeneći univerzalne vrijednosti Musaovog primjera, dozvolite mi da Vama i Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i moje osobno ime iskažem izraze poštovanja i poželim Vam ugodne blagdane Pesaha u kojima Vi Jevreji slavite značajan datum u povijesti čovječanstva.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.