A+ A A-

REISU-L-ULEMA PRIMIO PREMIJERA BRANKOVIĆA I PALESTINSKOG AMBASADORA

     Sarajevo, 8. april 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas premijera Vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića.

     Razgovarano je o primjeni odredbi  državnog zakona o slobodi vjera, vjerskih zajednica i crkava, prema kojem Vlada može pomagati rad crkava i vjerskih zajednica, posebno u rješavanju penzionog i socijalnog osiguranja vjerskih službenika.

     Reisu-l-ulema je istakao zahtjev imama da im se riješi njihov imamski status, zajedno s ostalim službenicima.

     Premijer Vlade Fedracije BiH Nedžad Branković je iskazao spremnost da se sastane s članovima  Međureligijskog  vijeća BiH gdje bi se izložile poteškoće s kojim se susreću  vjerske zajednice i crkve u tom pogledu. Izražena je nada  se da će do tog susreta uskoro doći i da će se ova pitanja riješiti prema zakonu i na zadovoljstvo svih.

Premijer Branković kod reisu-l-uleme

 

REISU-L-ULEMA PRIMIO PALESTINSKOG AMBASADORA 

     Sarajevo, 8. april 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Palestine u BiH  dr. Amira Sakera Rostoma.

Palestinski ambasador kod reisu-l-uleme     Reisu-l-ulema je obavijestio ambasadora o sergiji koju je Rijaset IZ organizirao za pomoć Palestini.U razgovoru je još jednom ponovljeno da je  Kuds pitanje svih religija Ibrahimovske tradicije  i da bi bila  nepravedna  bilo kakva jednostrana odluka o njegovom statusu.Jer, kako je istaknuto Jerusalim je sveto mjesto muslimana, Jevreja i kršćana i mora se naći snage da bude dostupno svima kao što je bilo vijekovima.

     Reisu-l-ulema je još jednom ponovio da je pitanje mira u Palestini pitanje mira u svijetu i izrazio nadu da će svijet shvatiti koliko je važno da Palestinci nađu svoje mjesto i slobodu, ali istovremeno i svi drugi  na tom području treba da žive u miru i sigurnosti.