A+ A A-

PORUKA SA SUSRETA IMAMA U JABLANICI

images      Sarajevo, 1. april 2008. (MINA)- Nakon susreta sa imamima muftiluka goraždanskog i sarajevskog u Goraždu, zeničkog u Zenici, te muftiluka bihaćkog i banjalučkog u Bosanskoj Krupi, danas se reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić susreo sa imamima muftiluka mostarskog i travničkog u Jablanici.      

     Uvodno izlaganje o temi "Uloga imama i džemata u razvoju IZ-e imao je Suad ef. Mujakić, glavni imam u Stocu. U trosatnoj diskusiji koja je odisala otvorenošću, kritikom i samokritikom rada i djelovanja IZ-e , sa ovog susreta imama sa reisu-l-ulemom u Jablanici,upućena je poruka u kojoj se kaže:

     Imami su duboko svjesni svoje uloge i odgovornosti u čuvanju i razvijanju institucionalnog učenja islama u Bosni i Hercegovini, koje krasi otvorenost, tolerancija i suživot. Također, imami dijele sudbinu sa svojim narodom, dobro znaju njihove brige i nade, pa im je dužnost da sa skupa u Jablanici izraze zabrinutost zbog nerazumnih podjela među političkim predstavnicima bošnjačkog naroda. Ne mogu se ničim opravdati ovolike razlike među političkim čelnicima bošnjačkog naroda oko fundamentalnih pitanja za opstanak i razvoj naroda i države. Stoga imami osjećaju svojom obavezom da prenesu zabrinutost džematlija zbog neodgovornog odnosa prema vitalnim interesima bošnjačkog naroda i traže od svojih predstavnika da se oslobode ličnih sujeta i inata na štetu općeg dobra za narod i državu. Samo dijalogom i međusobnom saradnjom za dobro svih ljudi i naroda naše zemlje možemo ići naprijed u obnovi naše zajednice i društva, jer ni slabi ni agresivni neće naslijediti zemlju, već kooperativni na putu istine i pravde, zaključili su imami u Jablanici.