A+ A A-

SAUDIJSKI KRALJ PRIMIO REISU-L-ULEMU

     Sarajevo, 25. mart 2008. (MINA) - Saudijski kralj Abdullah bin Abdul Aziz je jučer (24. 03. 2008.) primio učesnike Međucivilizacijskog dijaloga koji se vodio između Japana i Islamskog svijeta u Rijadu. Bio je to Šesti forum pod nazivom Kultura i poštivanje religija. U ime japanske delegacije kralju za odličnu organizaciju ovog foruma zahvalio šef japanske delegacije i zamjenik ministra vanjskih poslova Osumo Uno.

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić  je od organizatora zamoljen da se u ime učenjaka islamskog svijeta, koji su učestvovali u ovom dijalogu, obrati kralju Abdullahu bin Abdul Azizu.

Reisu-l-ulema kod saudijskog kralja

Obraćanje reisu-l-uleme kralju Abdullahu bin Abdul Azizu

     Reisu-l-ulema dr. Cerić je zahvalio kralju na gostoprimstvu kao i organizatoru za poziv da učestvuje na ovom forumu. Nakon toga je obraćajući se kralju direktno rekao da mu je čast što može u ime svojih kolega da se obrati kralju zemlje u kojoj se nalazi Mekka i Kaba prema kojoj se muslimani svakodnevno okreću pet puta. Dodao je da kralj Abdullah može poslužiti kao uzor u iniciranju dijaloga među različitim kulturama ostalim svjetskim vođama. To je dokazao svojom historijskom posjetom Vatikanu i susretom sa papom. Istakao je da to nama muslimanima u Evropi jako puno znači jer mi svakodnovne živimo sa sljedbenicima drugih religija i kultura i svaki takav hrabri potez kojim se različiti narodi okupljaju oko zajedničkih vrijednosti ohrabruje suživot civilizacija.

     Na ovom potezu i na susretu kralja Abdullaha sa papom reisu-l-ulema dr. Cerić je čestitao i pozvao na podršku svim sličnim budućim inicijativama. Na kraju svog obraćanja kralju, reisu-l-ulema dr. Cerić je zamolio da bude malo ličan i zahvalio je Kraljevini Saudijskoj Arabiji, ranijem kralju, rahmetli Fahdu, sadašnjem kralju Abdullahu bin Abdul Azizu, kraljevskoj porodici, Vladi i narodu Saudijske Arabije za nesebičnu pomoć koju su pružili Bosni i Hercegovini u najtežim danima njene novije povijesti.

Reisu-l-ulema kod saudijskog kralja)

Reisu-l-ulema kod kralja Saudijske Arabije  

     Kralj je bio dirnut ovakvim izlaganjem reisu-l-uleme dr. Cerića i kazao je da je on dvije godine razmišljao o tome, savjetovao se sa saudijskom ulemom i na kraju postigavši konsenzus uleme i vlasti odlučio da napravi taj korak i posjeti papu, jer, kako je rekao kralj, ljudski rod je u krizi i treba ga spašavati. Odlučio je da nastavi s tim i da organizira brojne susrete i konferencije, na kojima će pokušati okupiti sve Abrahamovske religije prije svih i da svi zajedno, uvažavajući jedni druge, ističući svoju vjeru u jednog Boga, pokušaju spasiti porodicu, moral i humanost ljudskog roda. Zamolio je sve prisutne da u tome pomognu.