A+ A A-

DELEGACIJA ISLAMSKE ZAJEDNICE U POSJETI TURSKOJ

     Sarajevo, 31. januar 2008. (MINA) -  U okviru programa za bolju suradnju između IZ-e u BiH i IZ-e Turske, Rijaset IZ-e je na svojoj četvrtoj redovnoj sjednici donio odluku da reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić sa delegacijom zvanično posjeti IZ-u Turske u Ankari.

      Tako je u utorak 29. 01. 2007. godine delegacija IZ-e u sastavu predsjednika Udruženja ilmijje Muharema Hasanbegovića, muftije tuzlanskog Husejna Kavazovića, dekana FIN-a dr. Ismeta Bušatlića, šefa VPS Rijaseta Muharema Omerdića, na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem  stigla u Ankaru gdje je primio prvi čovjek IZ-e Turske dr. Ali Bardakoğlu sa svojim saradnicima. U višesatnom razgovoru reisu-l-ulema dr. Cerić je obavijestio dr. Bardakoğlua o položaju IZ-e u BiH i naporima koje čini Rijaset IZ-e na obnovi porušenih džamija tokom agresije na BiH, te obnovi temeljnih institucija IZ-e, posebno medresa, fakulteta i drugih odgojno-obrazovnih ustanova.

Reisu-l-ulema kod reisu-l-uleme Turske1

Susret reisu-l-uleme IZ u BiH i reisu-l-uleme Turske 

     Također, razgovaralo se o ulozi Evro-azijske šure u utvrđivanju takvima za područje osmanskog kulturno-povijesnog kruga. Postignuta je suglasnost da sve dok se ne dođe do univerzalnog takvima, koji će biti urađen na temelju tradicije islama i primjene naučnih metoda, kojima se može tačno i precizno unaprijed izračunati početak i kraj svakog lunarnog mjeseca, poštovat će se odluka Evro-azijske šure o jedinstvenom takvimu za područje osmanskog kulturno-povjesnog kruga.

     Nadalje, reisu-l-ulema dr. Cerić je obavijestio poglavara IZ-e Turske dr. Bardakoğlu o naporima Rijaseta IZ-e u očuvanju islamske tradicije Bošnjaka, koja se temelji na viševjekovnoj haneifjsko-maturidijskoj tradiciji. Dr. Bardakoğlu je podržao ideju o osnivanju jednog instituta, koji bi se bavio izučavanjem islamske tradicije Bošnjaka, sa posebnim osvrtom na osmanski period za što je potrebno osigurati mogućnost učenja tursko-osmanskog jezika i pisma, što bi omogućilo čitanje staro-osmanskih dokumenata u kojima se kriju moge tajne za razumijevanje naše povijesti.
 Reisu-l-ulema drži predavanje1
Predavanje reisu-l-uleme  

     Nakon zvaničnog susreta u uredu poglavara IZ-e Turske dr. Bardakoğlua, reisu-l-ulema dr. Cerić je pred više od dvije stotine službenika (alima) IZ-e Turske održao predavanje o temi „Stanje islama i muslimana na Balkanu", koje je direktno preko linka pratilo 12 regionalnih odgojno-obrazovnih centara IZ-e Turske. U svom predavanju reisu-l-ulema dr. Cerić je naglasio važnost suradnje između IZ-e Turske i IZ-e u BiH, ne samo iz kulturno-povjesnih razloga, već i zbog kulturno-suvremenih zbivanja na Balkanu i u Europi. U općem stanju islamofobije koja se širi u nekim  krugovima u svijetu, Bosna i Hercegovina ima pravo i obavezu zajedno sa Turskom da pokaže lice islama na kojem se jasno vidi, pod uvjetom da se ima hrabrosti to vidjeti, viševjekovna tradicija tolerancije i međuvjerskog suživota.    „Islam se nije širio sabljom. Najsnažniji dokaz za to je moj narod, kojem je islam donio nauku i kulturu sa kojom se može ponositi svaki razuman čovjek. Jer, da se islam širio sabljom, ne bi bilo potrebno sabljom ga izgoniti. Pošto ga nije bilo moguće ni sabljom istjerati iz duše bosanskih muslimana, to je najuvjerljiviji dokaz da je islam Božji dar, ljubav i način života, koji usrećuje čovjeka" - kazao je reisu-l-ulema dr. Cerić, te dodao:

 „Zajedno smo jači u promoviranju tolerancije i međuvjerskog dijaloga i zato je naša suradnja važna ne samo za muslimane na Balkanu, već i za međuvjerski i međukulturni dijalog u Europi, koji vodi ka europskoj integraciji muslimana, kao odbrani od asimilacije i izolacije. Islam je u svojoj bīti vjera i kultura dijaloga, kontinuitet starog i inicijator novog puta, koji vodi do glavnoga cilja, a to je predanost Bogu i korisnost čovjeku" - naglasio je reisu-l-ulema dr.  Cerić u svom predavanju u Ankari.

     Nakon toga reisu-l-ulema dr. Cerić je povodom obilježavanja šest stolječa islama predao poglavaru IZ-e Turske dr. Ali Bardakoğlu diplomu sa pečatom Gazi Husrevbega u izradi prof. Mehmeda Akšamije „kao znak za širenje tolerancije i vjerskog dijaloga u svijetu te za snaženje razumijevanja između IZ-e Republike Turske i IZ-e u Bosni i Hercegovini".

Reisu-l-ulema predaje diplomu reisu-l-ulemi Turske1

    Rei‎su-l-ulema predaje d‎plomu re‎su-l-ulemi Turske  

      Jučer je delegaciju IZ-e u BiH primio državni ministar Mustafa Seid Jazidžioğlu, koji je  podržao rad IZ-e u BiH i iskazao spremnost Turske da pomogne sve napore koji vode miru i međuljudskom razumijevanj na Balkanu. „Sva pitanja treba rješavati u duhu tolerancije i dijaloga, posebno unutar IZ-e, jer to je duh islama i uvijet za bolju budućnost naše djece" - naglasio je državni ministar Turske Mustafa Seid Jazidžioğlu.

     Reisu-l-ulema dr. Cerić se zahvalio ministru Jazidžioğlu na pomoći koju Turska pruža Bosni i Hercegovini, posebno IZ-i, u obnovi porušenih džamija te razvijanju institucija koje mogu adekvatno odgovoriti izazovima našeg vremena.

     Ova posjeta delegacije IZ-e u BiH Turskoj je od prevelike važnosti jer dolazi u vrijeme u kojem nam svima treba duhovne mudrosti i ljudske hrabrosti da širimo mir i razumijevanje među ljudima. Turska je pravo mjesto gdje čovjek može naći i jedno i drugo -  mudrost koja hrabri i hrabrost u kojoj ima mudrosti.

Reisu-l-uelma predaje bosanski prijevod Mukaddime reisu-l-ulemi Turske

Rei‎su-l-ulema predaje bosansk‎ pr‎jevod Muqadd‎me rei‎su-l-ulemi‎ Turske
intervju za TV Turske1
Intervju za TV Turske
Konferencija za novinare1
Detalj sa konferencije za novinare
susret1
susret