A+ A A-

SAOPĆENJE SA SJEDNICE RIJASETA

     Sarajevo, 22. januar 2008.(MINA) - Rijaset IZ u BiH na sjednici održanoj u Sarajevu 21. janura 2008./ 12. muharrema 1429. h.g. razmatrao je  Izvještaj o organizaciji hadža u 2007. godini, Izvještaj o organizaciji klanja kurbana u 2007. godini,  Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka u GH biblioteci, donio  odluku o osnivanju Centra emira Katara u GH biblioteci i  odluku o službenoj posjeti delegacije Islamske zajednice u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom, reisu-l-ulemi IZ u Turskoj.

Sjednica Rijaseta

     Muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, predsjednik Komisije za hadž podnio je iscrpan izvještaj o organizaciji hadža u 2007. godini. Opšta je ocjena da je ovaj  odlazak na hadž uspješnije obavljen u odnosu na prethodne godine.Također je istaknuto da se organizaciji hadža i dalje mora posvećivati potrebna pažnja  pogotovo u pogledu smješataja hadžija s obzirom na primjedbe da su hoteli u Meki bili prilično udaljeni od Haremi-šerifa.

     Organizacija akcije kurbana u 2007. godini je ocjenjena kao jedna  od najopsežnijih akcija do sada provedenh u IZ u BiH u institucijama IZ - Rijaset, medrese i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću - prineseno je  preko 11 hiljada kurbana i podijeljeno oko 77 tona kurbanskog mesa.  Detaljnije o informacije o akciji kurbana pogledajte ovdje

     Rijaset IZ je donio odluku da delegacija Rijaseta IZ na čelu sa reisu-l-ulemom, a u kojoj su još muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, šef Vjersko-prosvjetne službe Muharem ef. Omerdić, šef Kabineta reisu-l-uleme i predsjednik Udruženja Ilmijje Muharem ef. Hasanbegović i dekan FIN-a dr. Ismet Bušatlić, posjeti IZ Turske i njenog reisu-l-ulemu Ali Bardakoglua u periodu od 29. januara do 1. februara 2008. godine.

     Na prijedlog direktora Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Mustafe Jahića Rijaset je odlučio da se u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke osnuje Centar za islamska istraživanja - emir Hamed bin Khalifa Al Thani,  kao znak priznanja ovom velikom vakifu koji je finansirao adaptaciju FIN-a i izgradnju zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke.

     Na sjednici je usvojen i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

     Ramatrano je i više aktuelnih pitanja koja se odnose na vakufsku imovinu, pomoć povratničkim džematima i imamima.

     Odlučeno je da se ovogodišnja sergija za Dan džamija usmjeri za obnovu džamije u Kasabi kod Zvornika.