Promo banner

A+ A A-

KURBAN-BAJRAMSKA ČESTITKA REISU-L-ULEME

     Sarajevo, 19. decembar 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je danas kurban-bajramsku čestitku.

U čestitki reisu-l-uleme se kaže:

Reisu-l-ulema daje bajramsku cestitku,19.12.07. (Small)

-Draga braćo i sestre,

     Hadž je ibadet u kojem čovjek spoznaje svoje mjesto u univerzalnom svijetu - Arefatu gdje je prvi čovjek spoznao svoje mjesto na Zemlji. To je dunjalučki put čovjeka koji u osobnom svjedočenju vjere nalazi univerzalni smisao života i koji u Božanskoj poruci Kur'ana nalazi nadu u osobni spas.

     Kurban je ljudski put čovjekovog približavanja Stvoritelju, kao što je i namaz  kurban svakog pobožnog čovjeka أَلصلاَةُ قُرْباَنُ كُُلِّ تَقِيٍ , tj., svaki pobožni čovjek želi da se kroz namaz približi svome Gospodaru. Jer onaj koji je blizak Bogu, blizak je i čovjeku kojem treba ljudska ljubav i pomoć.

Zato želi bratu svome ono što želiš samome sebi!

Budi oslonac svome bratu, pa će i on tebi oslonac biti!

Bogu je najdraže djelo da čovjek obraduje svoga brata!

     Najbolja bajramska vrlina je da obnoviš prekinute vezu sa rodbinom i prijateljima,  da daruješ i onoga koji te je naljutio, da oprostiš i onome koji ti je nepravdu učinio!

     Dakle, Kurban-bajram je radost pojedinca, porodice i univerzalnog ummeta muslimana. Osnovna poruka Bajrama je da se čovjek približi Allahu, dž.š., kroz ibadet kurbana, koji ima za cilj pomoć čovjeku. Dakle, vjera je u biti zbližavanje ljudi u ljubavi i dobročinstvu. Zato je i ovoga Bajrama najvažnije da budemo zajedno, da jedni drugima oprostimo, da jedni drugima pomognemo, posebno onima između nas koji su stari, nemoćni i bolesni. Neka muđu nama zavalada povjerenje i neka u cijelom svijetu vlada mir i dobrota.

     Svim muslimanima i muslimankama, onima koji su danas tavafe oko Kabe i onima koji su kod kuće oko kurbana od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za njihovo zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!

     Sa osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu:

Bajram šerif mubarek olsun!