Logo

POZDRAVNA RIJEČ REISU-L-ULEME NA KONFERENCIJI U ZENICI

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
reis_w     Sarajevo, 10. novembar 2007. (MINA) Pozdravna riječ reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića na današnjoj Drugoj međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji u Zenici «Sistem preveniranja socijalnog isključenja mladih.»

     Pozdravnu riječ reisu-l-uleme je, u njegovoj odsutnosti, učesnicima Konferencije prenio Muharem ef. Hasanbegović, šef Kabineta reisu-l-uleme i predsjednik Udruženja ilmijje IZ- u BiH. 

ISLAMSKI PEDAGOŠKI FAKULTET UNIVERZITETA U ZENICI

DRUGA ZNANSTVENO-STRUČNA

KONFERENCIJA SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

(Zenica, 10. novembar, 2007)

(Hotel Internacional)

SISTEM PREVENIRANJA SOCIJALNOG ISKLJUČENJA MLADIH 

POZDRAVNA RIJEČ

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema

 

Poštovana braćo i sestre,

Dragi prijatelji,

     Žao mi je što ne mogu osobno prisustvovati ovoj drugoj po redu, ali prvoj po sadržaju i viziji znanstveno-stručnoj konferenciji, koju  organizira Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici u namjeri da skrene pažnju na problem socijalne isključenosti mladih. Sjećam se razgovora o potrebi održavanja prve konferencije o ovoj temi.

     Svi su znali da treba pomoći mladima da se odupru mnogim iskušenjima koja ih vrebaju na svakom koraku - u školi, na ulici, pa i u vlastitoj kući dok gledaju televiziju ili se zabavljaju na internetu, ali je jedino Islamski pedagoški fakultet u Zenici ponudio način kako to treba učiniti. Zato mi dozvolite da vam se zahvalim u ime IZ-e i moje osobno ime na ideji da svake godine organizirate znanstveno-stručni skup na kojem će se govoriti o sistemu zaštite ili prevencije mladih od društvene ili socijalne isključenosti.

     U tome je, zapravo, cijela mudrost ljudskog života - kako sačuvati čistoću duše i kako zaštititi zdravo tijelo od bolesti koje nastaju usljed nedostatka prevencije. Zanimljivo je primjetiti da je u islamu najviši stupanj morala svijest o tome da čovjek dolazi na ovaj svijet čiste duše i zdravog tijela, te da je njegov najviši uspjeh da dušu ne ukalja i tijelo da ne uništi. Arapski glagol وَقَي - يَقَي - وِقاَيَةٌ  znači spriječiti neku stvar da se dogodi, tj., preventivno djelovati da se ne dođe do neke štete. Poznata je arapska poslovica u kojoj se kaže الوقاية خير من العلاج  „Bolje je spriječiti nego liječiti".

     Dakle, iz korijena te riječi izveden je najviši stupanj moralnosti u islamu - takvaluk, kojeg se obično prevodi kao „bogobojaznost". Kao što se vidi, to nije doslovan prijevod korijena riječi وَقَي, koji upućuje na prevenciju, na zaštitu duše i tijela od napada bolesti, odnosno grijeha koji čovjeka, posebno mlade, vodi u „socijalnu izolaciju" ili  u „životnu samoću".

     To da je mladost najviše izložena iskušenjima nije ništa novo. Uvijek je tako bilo - mladi više vole da sami iskuse životne izazove nego da to uče od starijih. Međutim, ovo vrijeme je drugačije po tome što je jaz između mladih i starih danas mnogu širi i mnogo dublji nego ranije. Čini se da mladi danas imaju više samopuzdanja u svoje znanje nego u mudrost starijih. To može biti tako, ali znanje ili informacja, koja je danas dostupna mladima, bez mudrosti, koju imaju stariji, nije dovoljna da sačuva mlade od opasnosti „socijalne isključenosti". Zato je važna ova konferencija - da se taj jaz između mladih i starih smanji na razumnu mjeru, a to znači da stari shvate potrebu mladih za znanjem, a da mladi prihvate mudrost starih, koji im mogu pomoći da „dušu ne ukaljau i da tijelo ne unište". Jer, kao što se u Kur'anu Časnom kaže:

وَ مَنْ يَتَقِ اللهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا * وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْسُ لا يَحْتَسِبُ (الطلاق، 3)

Onaj koji se štiti vjerom u Allaha, njemu će se pokazati izlaz i njemu će doći opskrba odakle se i ne nada!

     S tim mislima i dovom Allahu Uzvišenom da vam podari svima zdravlje i sreću, želim uspješan rad ove konferencije uz obećanje da ćemo uvijek biti s vama na putu pomoći mladima. Es-selamu alejkum!

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.