Logo

SAOPĆENJA KABINETA REISU-L-ULEME

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
 

sarajevo     Povodom poziva portparola banjalučkog Ureda visokog predstavnika Ljiljane Radetić od 01.11. 2007. godine reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću da ne krši Dejton i ne izaziva političku nestabilnost, Kabinet reisu-l-uleme je objavio saopćenje za javnost u kojem se kaže:

     - Kabinet reisu-l-uleme IZ u BiH želi obavijestiti javnost da reisu-l-ulema nema namjeru mijenjati Dejton, kao ni izazivati političku nestabilnost. Ali reisu-l-ulema IZ u BiH ima pravo i obavezu vršiti svoju misiju savjesno i odgovorno u što spada i širenje ljubavi prema domovini, jer « ljubav prema domovini je dio vjere ».Svako je slobodan da voli ovu ili onu zemlju, pa i Bošnjak svoju domovinu BiH i da se bori da ona bude država sretnih i uspješnih ljudi, koji će biti njezini dobri domaćini.

     Razumnom čovjeku je neshvatljivo da treba dokazivati samodokazivu stvar, a to je da je Bosna i Hercegovina zemlja ponosnih ljudi koji ne prihvaćaju podjele po naciji i vjeri, o čemu govori višestoljetno iskustvo dobrih međuljudskih odnosa i razumijevanja.

     I zato oni koji vjeruju u multikulturalizam, kao visoki civilizacijski standard društva imaju pravo da se bore za uređenje bosanske države na principu jednakopravnosti svih građana, a ne na principu plemenske ili nacionalne podijeljenosti koju u BiH jednostavno nije moguće provesti.

     Naravno, « Bosna i Hercegovina je zemlja svih njenih građana što uključuje Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale», onoliko koliko je vole kao svoju zemlju i koliko rade za nju kao svoju domovinu, kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.