A+ A A-

SASTANAK EVROPSKOG VIJEĆA VJERSKIH LIDERA U OSLU

     Sarajevo, 19. oktobar 2007. (MINA) - U  Oslu je 17. oktobra održan redovni sastanak Evropskog vijeća vjerskih lidera. (The European Council of Religious Leaders).

     Kao izaslanik reisu-l-uleme ljubljanski muftija i predsjednik Mesihata IZ u Sloveniji mr. Nedzad ef. Grabus i glavni imam Islamske zajednice Bosnjaka u Norveskoj, u svojstvu asistenta reisu-l-uleme, Senaid ef. Kobilica prisustvovali su ovom sastanku.

     Ovo Vijeće vjerskih lidera (ECRL) osnovano   je 2001. u Parizu sa ciljem širenja međuvjerskog dijaloga u Europi. Europsko vijeće vjerskih lidera je dio Svjetske konferencije za religiju i mir (WCRP) sa sjedištem u Nju Jorku.

Oslo[1] (Small)

     U prisusvu dr. Viljema Vendlija, generalnog sekretara WCRP-a, sjednicom Izvršnog odbora ECRL-a u Oslu predsjedavo je bivši norveški biskup dr. Gunnar Stålsett. Članovi Izvršnog odbora ECRL-a, kojeg čine prestavnici katoličke, pravoslavne, islamske, jevrejske, sikske, zoraostrijanske vjere razgovarali su o značaju otvorenog pisma 138 muslimanskih lidera upucenog krscanskim liderima sirom svijeta.Razgovarano je i o situaciji u Burmi. Tom prilikom je Vijece usvojilo iobjavilo saopstenje za javnost u kojem osuduje nacin na koji vojni rezim tretira mirne i nenasilne demonstracije Podrzani su napori koje poduzimaju vjerski lideri u Burmi u cilju harmoniziranja odnosa u drusutvu.

     Na sastanku je bilo rijeci o predstojecem sastanku u Berlinu u martu iduce godine, koji ce tretirati problem antisemitizma u Europi i pripremama konferencije u Roveretu, (Italija) u maju naredne godine.