Logo

PISMO REISU-L-ULEME PREDSJEDNIKU SRBIJE

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
REIS0l

Povodom posljednih zbivanja u IZ-i u Republici Srbiji, reisu-l-ulema Islamske zajednice dr. Mustafa Cerić je danas preko beogradske ambasade u Sarajevu uputio pismo predsjedniku Repubike Srbije Borisu Tadiću. U pismu reisu-l-uleme se kaže :   

 

-Poštovani predsjedniće Tadiću,

Koristim privilegju našeg susreta od 26. 03. 2007. god. u Beogradu povodom ustanovljavanja jedinstvene IZ-e u Republici Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru da Vam se obratim ovim pismom a povodom posljednjih zbivanja oko IZ-e u Republici Srbiji.

Uvjeren sam da se sjećate da smo se u prisustvu muftije sandžačkog Muamera Zukorlića i ministra u Vladi Srbije Rasima Ljajića suglasili oko toga da je IZ-a Srbije autonomna u svom radu i djelovalju, ali da ima historjsko i moralno pravo da legalno i javno bude u savezu sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, kao svojim duhovnim središtem na isti način kao što Srpska pravoslavna crkva u BiH ima pravo da bude u savezu sa SPC u Beogradu.

 Također, složili smo se da je potrebno otvoriti bošnjačko-srpski dijalog na principu međusobnog razumijevanja i uvažavanja.

Nakon našeg susreta u Beogradu vjerovao sam da je jasno i nedvosmisleno da u Srbiji postoji jedna i jedisntvena IZ-a, kao legalni i legitimni predstavnik muslimana u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru. To je, po našem uvjerenju, trebalo da znači da se vlasti Repubilke Srbije neće ni na koji način miješati u unutašnja pitanja IZ-e u Srbiji.

Nažalost, posljednja zbivanja oko IZ-e u Srbiji pokazuju, prema našim saznanjima, da se vlast Repubile Srbije ipak umiješala u unutrašnja pitanje IZ-e u Srbiji na način da je dala administrativnu i medijsku podršku uspostavi institucije reisu-l-uleme u Srbiji za što nema ni historiskog ni stvarnog uporišta. To je isto kao kad bi se u Bosni i Hercegovini uspostavila institucija srpskog Patrijarha i osporilo pravo Srbima u BiH da komuniciraju sa Beogradom radi zadovoljavanja njihovih duhovnih i intelektualnih potreba.

Naravno, raspad bivše Jugoslavije nije poštedio ni jedan narod od unutrašnjih rasprava pa tako ni IZ-u u Republici Srbiji, ali ovdje su dvije stvari nesporne: 1) Srbija nema ni šerijatsku ni historisku osnovu (Menšuru) za instituciju reisu-l-uleme i 2) Bošnjaci u Srbiji, posebno u Sandžaku, nemaju obavezu, ali imaju pravo na duhovnu vezi sa Sarajevom i niko im to pravo ne može osporiti.

Cijeneći Vaš državnički autoritet i visoki ugled kojeg imate u svijetu, uvjeren sam da ćete uzeti ozbiljno u obzir naš razgovor i načelni dogovor da je IZ-a u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru jedna i jedinstvena IZ-a i da kao takva zaslužuje da joj se štite osnovna prava iz zakona o crkvama i vjerskim zajednicama Srbije u kojem stoji da država za jednu vjersku skupinu  priznaje jednu tradicionalnu crkvu ili vjersku zajednicu u Srbiji. Muslimani u Srbiji su dovoljno savjesni i odgovorni da mogu samostalno i slobodno odlučiti kakvu IZ-a žele i s kim da se udružuju. Zato muslimanima u Srbiji ne treba ograničavati slobodu da se organiziraju u duhu svoje islamske tradicije i historiskog prava. To je važno ne samo za mir i stabilnost u Srbiji, posebno u Sandžaku, već i za cijeli region Balkana.

Uvjeren u Vašu dobru volju i ne sumnjajući u vašu predanost vraćanju povjerenja između Bošnjaka i Srba koju ste pokazali Vašom posjetom mezarju u Potočarima, nadam se da ćete poduzeti sve što je u Vašoj moći da IZ-a u Republici Srbiji bude izraz stvarne volje muslimana. To je prvi i najvažniji korak u našem dijalogu za vraćanje povjerenja između naša dva naroda.

Uz molitvu Bogu Uzvišenom da svim ljudima podari sreću i napredak, primite izraze mojeg poštovanja!, kaže u pismo reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.