A+ A A-

REAGOVANJE GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE NA TIHIĆEVU IZJAVU

ghmedresa     Sarajevo, 5. oktobar 20076. - (MINA) - Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu oglasila se danas saopćenjem za javnost  u kojem reaguje na riječi Sulejmana Tihića,  predsjednika SDA,  koje je izrekao o Medresi u emisiji  « 60 minata » Federalne TV.

     MINA u cjelosti prenosi saopćenje za javnost Gazi Husrev-begove medrese:

     -Govoreći u političkom magazinu Federalne televizije „60 minuta" (1.oktobra 2007. godine) o nedavno postignutom sporazumu između gospode Silajdžića i Dodika, predsjednik SDA gospodin Sulejman Tihić je ustvrdio kako se gospodin Silajdžić ne razumije u pravnu problematiku. A onda je s intonacijom koja je trebalo da bude dovoljan dokaz ubjedljivosti i samorazumljivosti njegove konstatacije podsjetio gledaoce da je gospodin Haris Silajdžić završio medresu. Ovdje ostavljamo po strani formalnu nedosljednost uspoređivanja srednje škole (medrese)  koju je neko završio s fakultetom (pravnim) koji je neko drugi završio. To se može razumjeti i kao smišljeno zaobilaženje činjenice da taj neko o kome se govori ima doktorat iz međunarodnih odnosa. Ali, ovdje ne želimo ni na koji način da se svrstavamo na jednu stranu,  niti da se politički izjašnjavamo o Silajdžićevom sporazumu s Dodikom o reformi policije.

     Kao institucija koju je s ružnom konotacijom spomenuo gospodin Tihić, izražavamo ogorčenost i zabrinutost u povodu Tihićevog odnosa prema Gazi Husrev-begovoj medresi, kao najstarijoj odgojno-obrazovnoj instituciji na Balkanu koja, upravo, ove godine obilježava 470 godina svoga kontinuiranog rada. Ne sjećamo se da je iko u novijoj povijesti, pa ni u vrijeme komunizma, sa toliko omalovažavanja i obezvređivanja njenog vjerskog, kulturnog, nacionalnog pa i državotvornog značaja spomenuo Gazi Husrev-begovu medresu.         

      Sa žaljenjem moramo konstatirati da gospodin Tihić samo nastavlja dugogodišnju komunističku praksu potcjenjivanja i omalovažavanja Islamske zajednice i njenih institucija koje su, trebali to više uopće naglašavati, stekle svjetsku reputaciju u oblastima znanja i kulture. Stoga, ovom prilikom,  podsjećamo gospodina Tihića da  škola,  s čijim spominjanjem u navođenju obrazovnog profila gospodina Silajdžića želi omalovažiti svog političkog protivnika, predstavlja obrazovnu i kulturnu instituciju prvog reda. Ona je našem narodu i zemlji dala više od deset hiljada svršenika, imama, muallima, muderrisa, profesora, naučnika, teologa, filozofa, pravnika, akademika, pisaca, novinara, političara i drugih javnih i kulturnih ličnosti. O tome već postoje objavljene tri opsežne monografije.

     Ako gospodinu Tihiću te činjenice ništa ne znače, onda bi, u najmanju ruku, kao predsjednik stranke SDA, morao imati više poštovanja prema 87 medresinih šehida koji su svoje živote dali braneći domovinu u posljednjoj agresiji na našu zemlju i morao bi znati za riječi osnivača SDA i prvog predsjednika Predsjedništva BiH  rahmetli Alije Izetbegovića, koji je povodom završetka školovanja 450. generacije Gazi Husrev-begove medrese, pored ostalog, napisao: „Vi imate tradiciju dostojnu poštovanja i za sobom časno pređeni put započet 1537. godine i to unatoč vremenu kroz koje je prošao naš narod. Gazi Husrev-begova medresa je u punom i suštinskom smislu baštinik vjere, kulture, nacionalnog i državnog identiteta Bošnjaka."