Promo banner

A+ A A-

POSJETA REISU-l-ULEME LIBIJI

Libija2    Sarajevo, 1. opktobar 2007. (MINA) -  Na poziv ministra vakufa Libije Muhammeda Bešira Mervana reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je prisustvovao tradicionalno ramazanskom takmičenju u hifzu i tedžvidu Kur'ana, koje se održava u gradu Tarabulosu. Na ovom takmičenju sudjeluju najbolji studenti u pamčenju i pravilnom učenju Kur'ana iz cijelog svijeta u prisustvu međunarodno priznatih alima. Ove godine su reisu-l-ulema dr. Mustafa Ceric, bivši palestinski muftija Akrama Sabri, veliki sirijski alim Vahba Zuhajli i poznati egipatski učenjak Sabur Šahin bili specijalni gosti ovog jedinstvenog međunarodnog takmičenja u hifzu i tedžvidu Kur'ana.

    Pošto je ovogodišnji ramazan u mjesecu septembru, koji je za Libijce povijesni mjesec u njihovoj borbi za slobodu i samostalnost, jasno je što su blagodat ramazana i radost slobode libijskog naroda spojeni u jednu svećanost 30. septembra kada se obilježava Jevmu-l-vefa  - Dan vjernosti domovini i vođi Muammeru Gadafiju. Tim povodom Libijski parlament dodjeljuje ordene i priznanja od posebnog značaja pojedincima koji su pokazali hrabrost i odvažnost u borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Pored ordena i priznanja koja dobivaju domaće ličnosti, Libijski parlament tom prilikom dodjeljuje „orden za dobro djelo" i međunarodnim ličnostima. Tako su za ovu 2007. god. povodom libijskog „Dana vjernosti" od međunarodnih ličnosti „orden za dobro djelo" dobili reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, bivši palestinski muftija Akrama Sabri, veliki sirijski alim Vahba Zuhajli i egipatski alim Sabur Šahin. Orden kojeg je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić dobio u Libiji veliko je priznanje za IZ-u i Bosnu i Hercegovinu posebno sada kada se Velika libijska Džemahirijja otvara prema svijetu i pruža velike mogućnosti za našu zemlju da postiže još bolje rezultate u privrednoj i kulturnoj suradnji sa ovom nama prijateljskom zemljum na sjeveru Afrike.

    U izjavi za  MINU reisu-l-ulem Cerić je rekao: „ Libijski „orden za dobro djelo", kojeg sam dobio na veliki dan libijske vjernosti za mene je  iznenađenje i velika čast, ali i obaveza za daljni rad na dobrobit svih ljudi dobre volje".

Libija3
Libija4
Libija1