Logo

RAMAZANSKA PORUKA-ČESTITKA REISU-L-ULEME

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
reis_sl1 (Custom) (2)    Sarajevo, 12. septembar 2007. (MINA) -  Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je danas ramazansku poruku - čestitku u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana koji počinje sutra, u četvrtak 13. septembra 2007. godine.

    Reisu-l-ulema dr. Cerić u ramazanskoj poruci - čestitki kaže :

    Bismillahir rahmanir rahim.

    Draga braćo i sestre,

    Sutra je prvi dan Ramazani-šerifa  1428. godine po Hidžri, odnosno 2007. po Miladu.

    U mjesecu Ramazanu Allah dž. š. je propisao post ajetom u kojem se kaže : »Vi koji vjerujete treba da znate da je post propisan vama kao što je bio propisan i onima koji su bili prije vas, da biste bilio svjesni Allahovog prisustva i da biste imali osjećaj ljubavi prema Gospodaru nebesa i zemlje. »

    Post se dakle, propisuje da bi u mjesecu Ramazanu izvršili jednu vrstu provjere našeg duševnog zdravlja. I kao što se ljudsko tijelo izlaže raznim bolestima, tako i naša duša često rizikuje da oboli od nekih bolesti. Da se to ne bi dogodilo, post je preventiva za dušu da bi živjela svoj zdravi život. A duša može da oboli isto kao i tijelo, od neizlječivih bolesti, ali i onih koje su izlječive.

    Nadamo se da će ova zapovijest Allaha dž.š. ili ovaj zavjet kojeg je čovjek obavezan da izvrši prema svom Gospodaru, a Gospodar za ljudski zavjet obećava da će čovjek  ovaj život živjeti u sreći i zadoovoljstvu i da će u ovom mjesecu Ramazanu biti ispunjen na najbolji način.

    Pošto je ovo čovjekov zavjet prema Bogu i Božije obećanje ako se ispuni zavjet da će Allah dž. š. ispuniti svoje obećanje prema ljudima, onda oni koji budu postili ovaj mjesec Ramazan imaju pravo na očekivanje Božije milosti koju svi danas trebamo, imaju pravo očekivati  da ih Allah uputi na pravi put  i da im objasni i pokaže razliku između dobra i zla.Oni imaju pravo očekivat oprost njihovih grijeha.

    Dakle postiti znači čuvati svoju dušu od bolesti, postiti znači vjerovati da je Allahova milost u našoj blizini, da je Allahova uputa s nama i da je Allahov oprost izvjestan.

    Stoga , draga braćo i sestre,  dok budete postili, učili Kur-an, činili ibadet  u svojim kućama i džamijama, dok budete imali zajedničke iftare, nemojte zaboraviti one  kojima treba naša pomoć. Okrenite se oko sebe  i vidite one kojima treba lijepa riječ, naša ljubav i naša pomoć. Posebno kada i mi osjetimo u postu glad, trebamo se sjetiti da ima i  onih koji su  gladni i treba im naša pomoću svakom pogledu.

    Stoga kada sutra, Ako Bog da, zapostitimo oovogodišnji Ramazan, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nam podari dobro zdravlje, dobru volju i iskreni nijet da ovaj ramazan ispostimo za Njegovo zadovoljstvo.

    Svim muslimanima  i muslimankama u domovini i dijspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu   želim

 RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN !
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.