edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

SJEDNICA RIJASETA: UTVRĐENA VISINA ZEKATA I SADEKATU-L-FITRA

sarajevo (Custom)     Sarajevo, 29. avgust. 2007 (MINA) -  Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića u prisustvu muftija i članova Rijaset IZ-e u BiH, jučer (15. 08. 1428/28.08. 2007) je održana druga redovna sjednica Rijaseta koja je bila posvećena pripremama za ovogodišnji ramazan.

     Utvrđena je vrijednost nisaba u iznosu od 2810 (dvije hiljade osamsto deset) KM za zekat za ovu godinu na temelju trenutne vrijenosti zlata. Također, određena je i vrijednost sadekatu-l-fitra (ili vitara) za ovo godinu (1428/2007) u visini od 20 KM prva kategorija, 10 KM druga kategorija i 5 KM treća kategorija.

     Ostavlja se na savjest svakom čovjeku da sam odredi kategoriju svog imovnog stanja i na temelju toga podijeli vitre u Bejtu-l-mal IZ-e u BiH.

     Zaključeno je da, zbog značaja ovogodišnjih ramazanskih aktivnosti, reisu-l-ulema i zamjenik reisu-l-uleme u pratnji fetva-i- emina održe predramazanske susrete sa svim imamima po rasporedu muftijstava. Osnovni cilj ramazanskih aktivnosti ove godine je zbližavanje ljudi i obnavljanje moralnih vrijednosti.

     Na ovoj sjednici Rijaset IZ-e razmatrao je još nekoliko značajnih pitanja: Pravilnik o izboru učenika generacije u medresama, Pravilnik o mektebskoj nastavi, Obrazac za matičnu knjigu džemata, te Sporazum Rijaseta sa Ministarstvom odbrane Oružanih snaga BiH o vojnom muftijstvu.

     Rijaset IZ-e je vodio iscrpne rasprave o svim navedenem pitanjima s ciljem da unaprijedi djelotvornost svih funkcija IZ-e za dobrobit svih džematlija. Rijaset očekuje od svih džematlije, posebno imama, da se aktivno uključe u sve ramazanske aktivnosti IZ-e.

     Rijaset IZ-e u BiH koristi se ovom prilikom da čestita svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori nastupajuće mubarek Ramazan sa željom i dovom dragom Allahu da ga provedu u zdravlju i berićetu sa svojom familijom i svojim komšilukom.

            Ramazan šerif mubarek olsun!