A+ A A-

REISU-L-ULEMA PRIMIO KARDINALA MEKKERIKA

Kardinal McCarrick (Custom)    Sarajevo, 16. avgust 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa Cerić primio je danas kardinala Teodora Mekkerika, vašingtonskog nadbiskupa i  kardinala Vinka Puljića nadbiskupa vrhbosanskog u pratnji predstavnice američke ambasade u BiH Judith Cefkin.

    Kardinal Mekkerik je višegodišnji prijatelj BiH, posebno  reisu-l-uleme i njegova posjeta je dobro došla u pogledu učvršćivanja boljih odnosa između Islamske zajednice i Katoličke crkve.

    Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je obavijestio kardinala Mekkerika o naporima koje čini Međureligijsko vijeće BiH u postratnom oporavku, posebno kada se tiče  odnosa Katoličke crkve i Islamske zajednice.

    Kardinal Mekkerik je izrazio svoje zadovoljstvo što je BiH primjerna u postratnom oporavku jer je evidentno da nema osveta sa bilo koje strane što nije slučaj u mnogim drugim krajevima svijeta.

    Kardinal Mekkerik je ovom posjetom želio ohrabriti dalje napore koje čine Katolička crkva i Islamska zajednica za opće pomirenje u društvu.

    Reisu-l-ulema dr. Cerić se  zahvalio kardinalu Mekkeriku na njegovom dijaloškom odnosu i smirujućim porukama nakon 11. septembra, koje su  imale značajan doprinos da se zaustavi val islamofobije koji je bio zahvatio Zapad.