Promo banner

A+ A A-

PREDSTAVNICI IZ LUKSEMBURGA KOD REISU-L-ULEME

Predstavnici IZ Luksemburga (Custom)    Sarajevo,8. avgust 2007. (MINA) - Država Luksemburg je objavila svoju namjeru da institucionalizira Islamsku zajednicu  na taj način što će pokrivati troškove imama u Islamskoj zajednici uključujući i rad  Vijeća  (Šura) muslimana i Ureda muftije.

    Danas  je o tome Selim Boaretto,ineča porijeklom Italijan, privremeni predsjednik Šure - Islamskog vijeća Luksemburga  detaljno upoznao reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića. On je to učionio smatrajući da je Sarajevo inspiracija za procese institucionalizacije islama u Evropi.

    Nakon susreta sa reisu-l-ulemom  Selim Boaretto je za MINU izjavio :

    « Drago nam je što nas je reisu-l-ulema primio.Mi smo ga obavijestili o našim aktivnostima.On je podržao našu ideju da se otvori proses institucionalizacije islama u Evropi što je i njegov prijedlog u Deklaraciji evropskih muslimana.Također, reisu-l-ulema je podržao univerzalno prisustvo islama koje bi nadišlo etničke i nacionalne podjele među muslimanima u organizaciji Islamske zajednice u Evropi. Reisu-l-ulema nam je kazao da u ovom procesu svako treba da se nečega  odrekne da bismo postigli viši ideal, a to je da se muslimani u Evropi integriraju na način da budu korisni  građani evropskih zemalja i dobri muslmani koji će razvijati svoj identitet slobodno i ponosno, izjavio je Selim Boaretto.

    Nakon ovog susreta reisu-l-ulema je dao izjavu u kojoj je kazao :

    « Drago mi je  što sam danas čuo od gospodina Selima Boaretta i sretan sam što se u Evropi počinje ozbiljno razmišljati o institucionalizaciji islama kao dobrog puta da se s jedne strane muslimani discipliniraju u predstavljanju islama Evropi i na drugoj strani da se evropske države obavežu da vode računa o potrebama muslimana u njihovom duhovnom i materijalnom smislu.

    Luksemburg je drugi pokušaj nakon Francuske da se islam institucinalizira na način kako je institucionaliziran u BiH. Sarajevo i Islamska zajednica u BiH će pratiti ove aktivnosti u Evropi i spremna je da pomogne svima onima koji zatraže pomoć da se u evropskim zemljama konstituira i institucionalizira Islamska zajednica po modelu IZ u BiH, a to znači da se formiraju zakodovna tijela kao što je Sabor IZ u BiH i da se također establira institucija vjerskog autoriteta koji će biti slobodna i sposobna osoba da adekvatno odgovori vjerskim zahtjevima muslimana u Evropi i da na taj način Islamska zajednica u Evropi razvija svoj vlastiti identitet u okviru evropskog iskustva i u kontekstu zakona evropskih zemalja koji se baziraju na zaštiti ljudskih prava i principu demokracije », kazao je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.