Logo

Karakondžula – novi roman Bisere Suljić Boškailo

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 7. septembar 2012. (MINA) - Karakondžula je novi roman Bisere Suljić Boškailo. Roman izdaju zajedno tri izdavačke kuće iz tri države: Bosanska riječ iz Tuzle u suradnji sa izdavačkom kućom ZORO iz Hrvatske i izdavačkom kućom Nova knjiga iz Crne Gore.
Na oktobarskom sajmu knjige u Frankfurtu biće prva prezentacija.

Roman-Karakondzula-bisera-s-b-09-2012

Tema romana je narodna, pisana prema legendi koja se prenosila sa koljena na koljeno, rađena po motivima koji žive na sandžačkim prostorima. Ovaj roman će vjerovatno posebno zainteresirati čitalačku publiku jer su likovi u romanu svojim unutrašnjim dramama „razapeti“ između izazova ovosvjetskih požuda i slasti s jedne i omeđeni vjerskim, pravoslavnim i islamskim tradicijama s druge strane.

Književnica Bisera Suljić Boškailo kaže:

-U ovom mom romanu najviše me oduševljava narodni duh, duh mog zavičaja koji dominira u ovom djelu i koji kao da je u ovoj knjizi našao svoj dom. Ono naše što je toliko različito od ostalog svijeta, a ujedno toliko slično, odnosno isto - ono što je sandžačko - a svjetsko. To je ta fatalna ljubav koja se nosi i koja nas nosi, koju davimo i koja nas davi.

Ovo je peti roman Bisere Suljić Boškailo koji će vjerovatno nadmašiti njene dosadašnje, također uspješe: Goli otok, La perla, Pešter i Bilija.

Bisera Suljić Boškailo je dobitnik je više književnih i novinarskih nagrada i priznanja.

Član je Društva pisaca BiH, Društva pisaca Njemačke i Društva Novinara BiH.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.