Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u Istanbulu na zasjedanju Evropskog vijeća za fetve

Istanbul 28.juni 2012. (MINA) - U svojstvu osnivača i člana reisu-l-uleme dr. Mustafa Cerić je u Istanbulu prisustvovao dvadeset drugom zasjedanju Europskog vijeća za fetve i istraživanja. Kao što je poznato Europsko vijeće za fetve, kojem predsjeda Šejh dr. Jusuf Qaradavi, osnovano je prije šesnaest godina u namjeri da odgovori na pitanja s kojima se muslimani u Europi svakodnevno suočavaju.

photo

         Glavna tema istanbulskog zasjedanja bila je "فقه المآلات" (Fiqh el-me'ālāt). Riječ je o islamskim pravnim rješenjima koja mogu imati pozitivne ili negativne posljedice u budućnosti. Šejh Qaradavi je u svom uvodnom referatu pozvao ulemu u Europi da u tumačenju islamskih propisa imaju na umu budućnost islama i muslimana u Europi te da u odgovorima na teška pitanja s kojima se muslimani suočavaju uvijek imaju na umu da je Allahov Poslanik govorio: "Olakšajte, a ne otežavajte, obradujte, a ne rastužujte", one koji vas pitaju kako da riješe svoje životne probleme.

         U svom obraćanju reisu-l-ulma Cerić je izrazio zadovoljstvo što je tema istanbulskog zasjedanja Europskog vijeća za fetve okrenuta prema budućnosti te kazao: - Dozvolite mi da kažem da po prvi puta osjećam da je ovo Europsko vijeće za fetve izabralo pravu europsku temu sa pogledom u budućnost. Čini mi se da muslimani uglavnom analaziraju prošlost, dok drugi analiziraju budućnost i pripremaju odgovore na svaku eventualnost. Otuda cjenim da je važno da oživimo Fiqh el-me'ālāt, kao svojevrsni "islamski futurizam", koji će motivirati mlade istraživače da crtaju mapu našoj budućnosti u kojoj će biti mira i sigurnosti za sve vjere i narode u Europi - kazao je reisu-l-ulema Cerić.

photo2

         Na dvadeset drugom zasjedanju Europskog vijeća za fetve i istraživanja uvažen je prijedlog reisu-l-uleme Cerića da se ženama otvori mogućnost punopravnog članstva te da se svim muftijama sa Balkana omogući status posmatrača. Također, prihvaćen je prijedlog da se slijedeće, dvadeset treće zasjedanje Europskog vijeća za fetve, održi u Sarajevu krajem juna iduće, 2013. godine.