A+ A A-

Reisu-l-ulema izabran za člana Osnivačkog vijeća Rabite

reisu-l-ulema-izd-3Sarajevo, 29. maj 2012. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić izabran je za člana Osnivačkog vijeća Lige muslimanskog svijeta (Rabita) sa sjedištem u Mekki. Osnivačko vijeće Rabite predstavlja najviše upravljačko tijelo, a članstvo u Vijeću je doživotno. Osnivačko vijeće, kao glavno upravljačko tijelo, donosi planove i programe rada Rabite i njenih tijela.

U pismu koje je dr. Abdullah bin Abdulmuhsin El-Turki, generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta (Rabita), uputio reisu-l-ulemi dr. Ceriću, između ostalog, kaže se: „Izvršni komitet Osnivačkog vijeća Lige muslimanskog svijeta (Rabita) je donio zaključak da Vas izabere za člana Osnivačkog vijeća Lige zbog Vašeg angžmana na pitanjima islama i Vaše brige za probleme muslimana.“

Izbor reisu-l-uleme dr. Cerića naći će se na 41. sjednici Osnivačkog vijeća koja će biti održana od 16. do 18. juna 2012. g. na koju je pozvan i reisu-l-ulema dr. Cerić.

Također dr. Turki u svom pismu izražava nadu da će učešće reisu-l-uleme dr. Cerića, zajedno sa drugim članovima u radu Osnivačkog vijeća, pomoći u ostvarenju „ciljeva Rabite i očekivanjima muslimanskog ummeta“.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je 2000. godine izabran za redovnog člana Fikhske akademije za fetve pri Rabiti, a članstvo u Osnivačkom vijeću Rabite predstavlja veliko priznanje Islamskoj zajednici i ulemi u Bosni i Hercegovini.

Rabita je osnovana 18. maja 1962. godine, djeluje kao međunarodna nevladina organizacija koja se bavi pitanjima islama i muslimana u svijetu. Članica je UN, OIC, UNESCO-a, UNICEF-a i ISESCO-a, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.