Logo

Reisu-l-ulema u Nigeriji

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 26. maj 2012. (MINA) - Na poziv jordanskog princa Ghazi bin Muhammeda reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je kao član muslimanske delegacije sudjelovao u prvoj međunarodnoj muslimansko-kršćanskoj mirovnoj misiji u Nigeriji, koju je iniciralo Svjetsko vijeće crkava (WCC) sa sjedištem u Ženevi.

Cilj muslimansko-kršćanske misije u Nigeriji bio je upoznati se sa činjeničnim stanjem i uzrocima koji su doveli do nasilja i krvoprolića između muslimana i kršćana, posebno u državama Kaduna i Platou. Na čelu sa jordanskim princem Ghazi bin Muhammedom, muslimansku delegaciju su pored reisu-l-uleme dr. Cerića činili prof. Din Šemsuddin, predsjednik Muhammedije iz Indonezije, dr. Husejn Hasan Abakar, predsjednik Muslimanskog vijeća u Čadu, Mustafa Ali, generalni sekretar Afričkog vijeća religijskih lidera i muftija kenijski Abdul Ghafur El Busaidy.

reis-nigerija-05-2012-1

Kršćansku delegaciju, koju je predvodio generalni sekretar Svjetskog vijeća crkava, Norvežanin dr. Olav Fykse Tveit, činili su Majkl Đakson (Michael Jackson), anglikanski nadbiskup iz Dablina, Aleks Malasusa, luteranski nadbiskup iz Tanzanije, dr. Bernis Đakson, (Bernice Jackson), predsjednica Svjetskog vijeća crkava za Ameriku, Đan Onaijekana (John Onaiyekan) i  katolički nadbiskup u Abudži, Nigerija.

U atmosferi obostranog poštovanja, muslimansko-kršćanska delegacija je u srijedu (23.05. 2012) posjetila državu Kadunu, gdje su većina muslimani, ali je guverner kršćanin, koji je, kao zamjenik guvernera, po nigerijskom ustavu naslijedio muslimanskog guvernera, koji je u međuvremenu umro. Muslimani misle da je sadašnji guverner Patrik Ibrahim Yakowa pristrasan u korist kršćana, dok kršćani prigovaraju muslimanima da ne mogu podnijeti kršćanskog guvernera. No, i jedni i drugi su ugroženi zbog korumpirane vlasti i nedosljednosti u primjeni vladavine prava.

U četvrtak (24.05.2012) delegacija je posjetila državu Platou, odnosno glavni grad Džoš (Jos), gdje su kršćani većinsko stanovništvo. Muslimani se žale da nisu adekvatno zastupljeni u vlasti i da se nasilje nad njima ne sankcionira. Kršćani upiru prstom na Boko Haram (muslimanska grupa koja je protiv zapadnih škola koje, po njihovom mišljenju, vrši kristijanizaciju muslimana), kao opasnost za sigurnost kršćana. U Džošu je delegacija spoznala da je ipak najteži problem na relaciji autohtonih i naseljenih etničkih zajednica, koje su primile različite religije.

Treći radni dan u Nigeriji muslimansko-kršćanska delegacija je posvetila susretima u glavnom gradu Abudža, Federalne Republike Nigerije, koju čine 36 država sa naglašenim prosperitetnim jugom, gdje su izvorišta nafte i manje prosperitetnim sjeverom, gdje su izvorišta čiste vode. Na jugu je većinsko kršćansko stanovništvo, dok su na sjeveru većinski muslimani. Trenutni predsjednik Federalne Republike Nigerija je kršćanin, Gudlak Đanaton (Goodluck Jonathan), kojeg velikodušno podržavaju kršćani, ali kod muslimana ne uživa veliku podrško zbog, kako oni kažu, pristrasnosti u korist kršćana. U krugu od 500 metara u Abudži su stacionirana dva centra: islamski i kršćanski sa prostranom džamijom i crkvom. Prije džume-namaza delegacija je posjetila džamijski centar, gdje je princ Jahja Abubekr, predsjednik upravnog odbora džamije, izrazio dobrodošlicu i naglasio da Nigerija nije u religijskom ratu, niti ima razloga da ikad bude. "Mi vjerujemo u suživot, toleranciju i međuvjerski dijalog putem kojeg ćemo sva pitanja rješavati uz međusobno uvažavanje" - naglasio je princ Jahja u ime muslimana Nigerije.  Inaće, vrhovni poglavar muslimana u Nigeriji je Sultan od Sokota Sa'ad Abubakar, kao simbol duhovnosti Sokoto Khalifata, kojeg je ustanovio Usama dan Fodio 1809. god., kao najmoćniju carevinu u podsaharskoj Africi prije europske kolonizacije. Sokoto Khalifat u Nigeriji je preživio kolonizaciju i danas postoji sa ograničenim ovlastima.    

Nakon džume-namaza delegacija je posjetila centralno sjedište nigerijske crkve, gdje je pastor Ayo Oritseđafor izrazio dobrodošlicu i održao govor u kojem je naglasio potrebu za međuvjerskim dijalogom u Nigeriji, ali i upozorio na muslimansku grupu Boko Haram, koja, kako je pastor Ayo rekao: "zagovara primjenu šerijata u Nigeriji. Zbog toga smo mi savjetovali nigerijskoj vlasti da ne pregovara sa Boko Haram" - zaključio je pastor Ayo.

U svom obraćanju nigerijskim svećenicima u crkvi reisu-l-ulema dr. Cerić je ispred muslimanske delegacije između ostalog rekao: "Nadam se da muslimani i kršćani u Nigeriji shvataju da međuvjerski dijalog nema alternativu te da je mnogo korisnije imati zajednički san o boljoj budućnosti, nego međusobne optužbe koje produbljuju jaz nepovjerenja. Nigerija je velika zemlja sa velikim potencijalom da bude primjer suživota i tolerancije za cijeli svijet" - zaključio je reisu-l-ulema svoje obraćanje u centralnoj nigerijskoj crkvi.

Zanimljivo je spomenuti da je u muslimanskoj delegaciji bio i nigerijski advokat Bola Adžibola, koji je, kao međunarodno priznati advokat i sudija sudjelovao u kreiranju bosanskohercegovačkog sudstva u postdejtonskom mirovnom periodu naše zemlje. Bilo je zanimljivo za mnoge Nigerijce da čuju taj podatak i da vide da je reisu-l-ulema dr. Cerić sad došao u Nigeriju da se oduži za uslugu njihovog sugrađana sa pitanjem: "Ko je uspješniji u mirovnoj misiji sudija Bola Adžibola u Bosni i Hercegovini ili reisu-l-ulema dr. Cerić u Nigeriji?" Neka vrijeme odgovori na to pitanje!  

Međunarodna muslimansko-kršćanska mirovna misija koju su vodili Aal Al Bejt institut u Ammanu i Svjetsko vijeće crkava u Ženevi, završila je svoju posjetu Nigeriji sa uvjerenjem da postoji prostor za međuvjerski i međukulturni dijalog u Nigeriji o čemu će biti napravljen izvještaj za sve domaće i međunarodne institucije, koje prate razvoj kršćansko-muslimanskih odnosa u Nigeriji, odnosa koji mogu imati ne samo regionalne, već i globalne konsekvence.

  • DSC01910DSC01910
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.