Promo banner

A+ A A-

Zamjenik reisu-l-uleme primio reisa Crne Gore

Sarajevo, 27. april 2012. (MINA) – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori posjetio je danas Rijaset IZ u BiH gdje ga je, zbog službene odsutnosti reisu-l-uleme, primio zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić.

naib-reis-cg-04-2012

Reis Fejzić je upoznao hafiza Spahića o stanju Islamske zajednice i muslimana u Crnoj Gori.

- Mi smo oslonjeni na Islamsku zajednicu u BiH i dobro nam dođe svaki vid sugestija ove Zajednice i upravo smo u razgovoru razmijenili o tome mišljenja,  kazao je nakon razgovora reis Fejzić.

- Mi ove godine imamo značajan jubilej u Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, jer završava prva generacija svršenika Medrese. Kao što je poznato 1912. godine, odlaskom Osmanlija zatvorene su sve medrese u Crnoj Gori. Danas, nakon sto godina, mi imamo prvu generaciju, njih 39 koji završavaju Medresu. To je za nas historijski trenutak. To je bila prilika da upoznam zamjenika reisu-l-uleme hafiza Spahića o našim aktivnostima, dodao je Fejzić.

Nakon razgovora u Rijasetu, reis Crne Gore Rifat ef. Fejzić susreo se na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu s dekanom dr. Ismetom Bušatlićem.

- Želja nam je da naši svršenici Medrese studiraju na ovom Fakultetu. Osim toga većina naših profesora Medrese su svršenici Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. To s ponosom ističemo. Pošto je ovo naša prva generacija maturanata želja nam je da se oni uključe i u sportske susrete svih medresa u Tuzli, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

S reisom Crne Gore u posjeti Rijasetu i Fakultetu islamski nauka bio je i Rahman ef. Kačar, direktor medrese Mehmed Fatih u Podgorici.