A+ A A-

Održana skupština Udruženja ilmijje

Sarajevo, 24. april 2012. (MINA) – U Sarajevu je danas održana godišnja skupština Udruženja ilmijje kojom je predsjedavao Vehid Arnaut, predsjednik Skupštine.

Sjednici su, pored skupštinskih delegata, prisustvovali i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, muftija sarajevski Husein ef. Smajić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić, raniji predsjednik Ilmije Muharem Hasanbegović, direktor Gazi Husrev-begove  medrese Zijad ef. Ljevaković i drugi zvaničnici Islamske zajednice.

skup-ilmijja-04-2012-1

Osvrćući se na rad u protekloj godini, Mensur ef. Pašalić, predsjednik GO Udruženja ilmijje IZ u BiH, je naglasio  da se taj rad temeljio na koordinaciji s imamima, međusobnom uvažavanju i slobodnom djelovanju.

To je, uz ostalo, doprinijelo poboljšanju socijalnog statusa imama.

skup-ilmijja-04-2012-2

Obraćanje predsjednika Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalića

Na današnjem zasjedanju Skupštine udruženja ilmije obratio se i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. U podužem izlaganju, on se osvrnuo na značaj Islamske zajednice, koja je zajednica odgovornih ljudi i time je njen veliki  značaj za Islam i muslimane i njihovu budućnost.

On je ukazao i na značaj institucije reisu-l-uleme. To je, kako je rekao, stožer oko kojeg se okreće Islamska zajednica, stub na kojeg se sve oslanja. Zato on mora biti čvrst. U tom pogledu je ukazao i na ozbiljnost koju trebaju svi iskazati u pogledu izbora novog reisu-l-uleme.

I ovom prilikom reisu-l-ulema je pred delegatima Skupštine Ilmije ponovio da neće biti kandidat, da nema svog kandidata, niti bi prihvatio da ga drugi kandiduju, mada je, kako je rekao, u posljednje vrijeme imao dosta nagovora da se treba kandidovati s obzirom na stanje muslimana Bošnjaka.

skup-ilmijja-04-2012-3

Obraćanje reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića

Reisu-l-ulema je na kraju svog obraćanja zahvalio članovima Udruženja ilmijje na razumijevanju  i podršci koju je od njih imao, zaželivši im uspjeh u budućem djelovanju.

Delegati su dugotrajnim aplauzom nagradili izlaganje reisu-l-uleme odobravajući time ono što je radio u svom mandatu reisu-l-uleme.