Promo banner

A+ A A-

Odgovor Bokove na pismo u vezi Zemaljskog muzeja

irina-bokova-izdSarajevo, 13. april 2012. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je krajem januara pismo Irini Bokovoj, generalnoj direktorici UNESCO-a u kojem je ukazao na teško stanje u kojem se nalazi Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Irina Bokova je odgovorila reisu-l-ulemi. MINA  prenosi integralni sadržaj odgovora.

-Vaša Ekselencijo,

Želim Vam se zahvaliti na pismu koje ste mi uputili 25. januara 2012. godine u kojem podsjećate na našu zajedničku posjetu Aušvicu 02. februara 2011. godine povodom Dana sjećanja na holokaust Ujedinjenih nacija.

Ova posjeta je bila jedinstvena prilika da se simbolizira i ohrabri široko priznavanje i svjesnost ove tragične stranice historije židovskog naroda među svim kulturama i religijama. Duboko cijenim Vaše prisustvo tokom ove posjete.

Također Vam se želim zahvaliti što ste me obavijestili o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Nacionalni muzej ali i druge kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Kao što znate, UNESCO s Vama dijeli zabrinutost za predmete i dokumente koji se čuvaju u muzejima Vaše zemlje, a posebno za Sarajevsku Hagadu.

UNESCO-ov ured koji se nalazi u Veneciji, kroz svoj Atena ured u Sarajevu pomno prati situaciju u ovim institucijama. Zajedno sa UN-ovim rezidentnim koordinatorom u Bosni i Hercegovini i Vijećem Evrope, UNESCO je trenutno uključen u konsultacije sa relevantnim autoritetima radi pomoći u definiranju adekvatnog pravnog statusa koji će osigurati održivost i normalno funkcioniranje ovih institucija.

Kada je riječ o Hagadi, UNESCO održava redovne kontakte sa gospodinom Adnanom Busuladžićem, direktorom Nacionalnog muzeja, o pitanjima vezanim za ovaj dragocjeni dokument. Kao što Vam je, vjerovatno, poznato, UNESCO i UN-ova misija u Bosni i Hercegovini su podržavali restauraciju Hagade kao i rekonstrukciju prostorija u kojima bi stalno bila izložena, 2001. i 2002. godine. Razumijemo da je trenutni problem vezan za održavanje električnih i alarmnih sistema. Možete biti sigurni da će UNESCO nastaviti sa praćenjem očuvanja ovog kulturnog blaga.

Pored toga, na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, UNESCO je upravo završio sveukupnu analizu postojećih pravnih okvira u Bosni i Hercegovini, izvještaj koji bi mogao biti od značaja relevantnim autoritetima, kao osnova za adresiranje raznih problema s kojima se suočavaju kulturne institucije koje ste Vi pomenuli. Ja ću također iskoristiti priliku da tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini narednog juna povodom godišnjeg Samita šefova država jugoistočne Evrope razgovaram o situaciji u kojoj se nalaze kulturne institucije i o mogućoj ulozi koju bi UNESCO mogao imati u tom pogledu.

Na kraju, želim Vam se ponovo zahvaliti na povjerenju i još jednom potvrditi UNESCO-vu privrženost promoviranju međureligijskog i interkulturalnog dijaloga kao preduvjeta društvene kohezije i mira u Bosni i Hercegovini.

S poštovanjem, Irina Bokova