Logo

Revcolevschi: Zabrinutost zbog negiranja genocida

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

reis-ane-marie-izdSarajevo, 6. april 2012. (MINA) - Anne-Marie Revcolevschi, predsjednica Projekta Aladdin koji se bori  protiv poricanja holokausta i svih oblika rasizma i netolerancije, uputila je pismo reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću kao odgovor na slučajeve negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Gospođa Anne-Marie Revcolevschi ispričava se što ranije nije odgovorila na pismo reisu-l-uleme i u nastavku pisma kaže: „U svom pismu ste naglasili važnost strašnih zločina počinjenih u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je više od 8.000 bosanskih muslimana masakrirano od strane srpskih snaga na čelu sa Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem koji su kasnije od strane Međunarodnog tribunala u Hagu optuženi za genocid.

Spomenuli ste da je Evropski parlament u januaru 2009. godine usvojio Rezoluciju kao podsjećanje Evropi i zemljama Zapadnog Balkana na 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, a koju su kasnije usvojili i parlamenti u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji te djelomično čak i u Srbiji.

Međutim, čini se da je država Bosna i Hercegovina, u kojoj je ujedno i počinjen ovaj genocid, odlučila, ipak, ne poštivati ovu odluku, jer se Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, druge sastavne komponente BiH pored Federacije BiH, suprotstavio takvoj odluci i negirao genocid.

Doista sam zgrožena i zabrinuta zbog stava Milorada Dodika. Ja također dobro znam da rane žrtava neće zacijeliti sve dok pravda ne bude zadovoljena, da nikakvo pomirenje neće biti učinkovito sve dok počinitelji ne budu svjesni svoje odgovornosti, ako pravda nije data žrtvama i, što je još gore, ako patnja žrtava bude negirana i minimizirana od strane počinitelja zločina.

Sa pitanjem kolektivne i individualne odgovornosti u ovakvim tragedijama moraju se suočiti sve zemlje koje žele graditi društvo u kojem će prijašnji „neprijatelji“ postati prijateljski susjedi, bez obzira koliko to težak zadatak bio i koliko god vremena tražio. Pored toga, iako djeca nisu odgovorna za djela svojih roditelja, na državi je odgovornost da kolektivno preuzme djela iz svoje historije zajedno sa njenim mrakom i mrljama, kako se nešto takvo više ne bi ponovilo. Kao što ste dobro naglasili 'takvo negiranje je znak da su spremni to zlo ponoviti.'

Moju pažnju ste privukli i činjenicom da je Milorad Dodik nedavno u Tel Avivu sa dobrodošlicom dočekan od strane izraelskih vlasti. Na temelju naših zajedničkih vrijednosti po kojima je svako negiranje Holokausta ili bilo kojeg drugog genocida ili masakra neprihvatljivo i da ne može biti tolerirano, tražili ste da izrazim svoje ogorčenje prema izraelskim vlastima zbog takvog dočekivanja javne ličnosti koja otvoreno negira genocid počinjen u Srebrenici. Iako Projekat Aladdin nije, kao što znate, politička institucija, zasigurno ću ovo svoje mišljene podijeliti sa predstavnicima izraelske Vlade.

Želim također istaći da ovo razmišljanje ne iznosim samo kao predsjednica Projekta Aladdin. Naime, kao direktor Evropskih i međunarodnih poslova u Ministarstvu nauke i obrazovanja Francuske, 1995. godine bila sam užasnuta dešavanjima u Srebrenici i Sarajevu, gledajući bosanske muslimanske porodice, hiljade majki sa djecom kako bježe u izbjegličke kampove u Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji, ostavljajući iza sebe muževe da se bore, tako da sam uvjerila tadašnjeg ministra g.  Claude Allègre, da mi omogući pokretanje humanitarne misije fokusirane posebno na djecu i edukaciju u kampovima kao i edukaciju izbjeglica u Francuskoj. Otišla sam potom u Albaniju, a imala sam namjeru da odem i u Makedoniju, ali srećom potpisan je ugovor o prekidu vatre, bosanske izbjeglice su se vratile u BiH a ja sam se vratila u Paris.

Nema sumnje da je svijet bio ravnodušan prema stradanju jevrejskog naroda, što me je vodilo u mojim aktivnostima kada su bosanski muslimani bili meta još jednog genocida.

U Aušvicu smo se u februaru 2001. godine svi molili za mir u svijetu, blagoslovljeni Vašim molitvama upućenim istom Bogu, na hebrejskom, francuskom i arapskom od strane kardinala Vingt-Troisa, izraelskog glavnog rabina Laua, ujedno i preživjelog iz nacističkog kampa smrti u Buhenvaldu, i Vas.

Sigurna sam da ćemo se u okviru Projekta Aladdin zajedno nastaviti boriti protiv negatora holokausta i genocida, nepravde i netolerancije i za bolji svijet. Još jednom Vam hvala što ste još od samog početka iskreni i jaki podržavatelj ove inicijative“, kaže se u pismu predsjednice Projekta Aladdin.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je 25. januara 2012. godine, povodom godišnjice oslobađanja Aušvica koji se širom svijeta obilježava i kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust, uputio pismo predsjednici Projekta Aladdin gospođi Anne-Marie Revcolevschi u kojem je ukazao da je negiranje zločina protiv čovječnosti, odnosno holokausta i genocida najgnusniji od svih zločina. Reisu-l-ulema je u pismu upoznao predsjednicu Projekta Aladdin da Milorad Dodik negira genocid u Srebrenici, uprkos presudama Haškog tribunala i Rezoluciji Evropskog parlamenta, te istakao da je žalosno to što su izraelske vlasti priredile doček Miloradu Dodiku u Tel Avivu, što je suprotno duhu i cilju Aladdin Projekta „borbe protiv onih koji negiraju holokaust i sve oblike rasizma i netolerancije kroz njegovanje međukulturalnog dijaloga, posebno među muslimanima i Jevrejima".

Projekat Aladdin je pod pokroviteljstvom UNESCO-a i bori se protiv poricanja holokausta i svih oblika rasizma i netolerancije kroz njegovanje međukulturalnog dijaloga, posebno između muslimana i Jevreja.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.