Logo

Sarajevo: Regionalni seminar o vakufima

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 2. april 2012. (MINA) – „Upravljanje  i investiranje u vakufe“, naziv je regionalnog seminara koji je danas u Sarajevu počeo četvorodnevni rad. Seminar je pripremila  Vakufska direkcija IZ u BiH u saradnji sa Generalnim sekretarijatom vakufa Kuvajta i Islamskom bankom za razvoj iz Džede.

seminar-vakufi-04-2012-mina 

Seminar je otvorenim proglasio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. On je tom prilikom čestitao Vakufskoj direkciji na organizaciji ovog značajnog skupa i zahvalio  Državi Kuvajt, njenom Generalnom sekretarijatu vakufa i Islamskoj banci za razvoj iz Džede, suorganizatorima seminara. Reisu-l-ulema je učesnicima zaželio uspješan rad i predložio, s obzirom na značaj institucije Vakufa, da nastave rad u narednom periodu i da se na ovom prvom seminaru dogovore o mjestu i datumu narednog skupa.

Prigodnim pozdravnim govorima na otvaranju seminara obratili su se još hafiz Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, Kewakib Al Mulham ispred Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta, dr. Al Ajashi Fadad iz Islamske razvojne bakne u Džedi, Adil Adgam, zamjenik ambasadora Kuvajta u BiH i  Eid Mohammed Al-Thakafi, ambasador Saudijske Arabije u BiH.

Na seminaru učestvuje 40 predstavnika islamskih zajednica balkanskih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, kao i Turske.

Cilj seminara je uspostaviti saradnju između samih zemalja učesnika kao i razmjena pozitivnih iskustava, određivanje smjernica u daljem razvoju vakufa kako u Bosni i Hercegovini tako i u ostalim zemljama Balkana, te edukacija o najadekvatnijim načinima upravljanja i investiranja u vakufe. 

  • 0101
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.