Logo

Održana sjednica Rijaseta

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 30. mart 2012. (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao je u Sarajevu, 30. marta 2012. godine petu redovnu sjednicu. Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić predsjedavao je sjednicom, kojoj su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, članova Rijaseta, muftije, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić i rukovodioci stručnih službi Rijaseta.

sjednica-rijaset-03-2012-1

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao Izvještaj o radu Rijaseta i njegovih ustanova za 2011. godinu koji je nakon prihvaćenih sugestija usvojen i bit će dostavljen Saboru Islamske zajednice na usvajanje. Naglašeno je da je Rijaset Islamske zajednice realizirao planirane aktivnosti u 2011. godini a ponuđeni Izvještaj pokazuje brojne i vrlo složene aktivnosti koje su vođene u prošloj godini. 

Također, Rijaset Islamske zajednice je razmotrio Finansijski izvještaj Rijaseta za 2011. godinu i prijedlog budžeta Rijaseta i njegovih ustanova za 2012. godinu. Finansijski izvještaj za 2011. i prijedlog budžeta Rijaseta za 2012. godinu jednoglasno su usvojeni, a posebno je istaknuta finansijska disciplina Rijaseta i njegovih ustanova.

Na dnevnom redu Rijaseta bio je Drugi izvještaj o islamofobiji. Izvještaj o islamofobiji za 2011. godinu je usvojen zajedno sa prijedlozima članova Rijaseta, koji će u narednom periodu biti prezentiran javnosti.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je razmotrio i usvojio Nacrt Pravilnika o upisu učenika u prvi razred medrese i Izvještaj Komisije matičara za osnivanje prvog ciklusa studija Odsjeka za arapski jezik i književnost na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Na sjednici Rijaseta predočena je informacija o novom Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo kojim se potpuno iz zakona isključuju teološki fakulteti. Rijaset Islamske zajednice podržao je Naučno-nastavno vijeće Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu radi poduzimanja potrebnih aktivnosti u cilju osiguranja adekvatnog statusa teoloških fakulteta u Zakonu o viskom obrazovanju.

sjednica-rijaset-03-2012-2

Rijaset Islamske zajednice odao je priznanje Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo na organizaciji manifestacije „Selam, ja Resulallah“, koja se tradicionalno organizira u povodu rođenja Muhammeda a.s. i koja je već postala prepoznatljiva.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ukratko je upoznao članove Rijaseta sa svojim posjetama Londonu, Nju Jorku i Čikagu i boravkom u Rimu povodom dodjeljivanja nagrade za mir za 2012. godinu od strane italijanske Fondacije Duči, te ukazao na predstojeći izborni proces koji će se obaviti u planiranim rokovima i utvrđenom dinamikom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.