Promo banner

A+ A A-

Saopćenje: Osuda uzemiravanja muslimana


logo-iz-minaSarajevo, 14. mart 2012. (MINA) - Povodom veličanja fašističke ideologije, uznemiravanja i zastrašivanja muslimana Bošnjaka na području entiteta Republika Srpska, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje prijeteće poruke i uznemiravanje muslimana Bošnjaka na području entiteta Republika Srpska i traži od domaćih i međunarodnih institucija da Bošnjacima povratnicima obezbijede sigurnost i punu primjenu međunarodnih standarda o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, kao što su pravo na život i rad, pravo na mir i sigurnost, pravo na vjeru i savjest, pravo na slobodu kretanja, pravo na nediskriminaciju i ljudsko dostojanstvo.

Okupljanje četničkih grupa u Višegradu i odavanje počasti zločincu Draži Mihailoviću predstavlja javnu rehabilitaciju fašizma i četničkih zločina na krvavoj Drini. U istoj ikonografiji u kojoj se okupljaju četnici u Višegradu i s istim idejama i ciljevima pobijeno je i poklano na desetine hiljada Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu i počinjen je genocid 1995. godine u Srebrenici. Baštinici fašističke tradicije okupljaju se na mjestima s kojih su protjerali bošnjačko stanovništvo kako bi poručili malobrojnim povratnicima kakva im se budućnost sprema i obeshrabrili oni Bošnjake koji razmišljaju o povratku na svoja ognjišta. Također, poruka straha i krvi poslana je bošnjačkoj djeci koja su krenula u mekteb u Banjoj Luci kao i svim povratnicima Bošnjacima. Ekstremisti su poručili da odlazak u džamiju na području Republike Srpske znači unaprijed prihvatanje rizika vrijeđanja, ponižavanja, fizičkog napada i suočavanja sa monstruoznim porukama sa kojima su se suočila djeca pri dolasku u Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci koje je dočekala nabijena mačka na šiljcima džamijske ograde. 

Za civilizirane ljude i zajednice je više nego žalosno to što problem njegovanja četničkog ekstremizma i fašističke tradicije na području Balkana ima snažnu intelektualnu i akademsku podršku u Beogradu o čemu svjedoči izjava „oca srpske nacije" Dobrice Ćosića na promociji svoje knjige „Bosanski rat" koji ističe da je Republika Srpska, inače nastala na genocidu, etničkom čišćenju i progonu stotina hiljada ljudi, „najveća politička i ratna pobjeda srpskog naroda u drugoj polovini 20. vijeka." Šta reći za takozvanog oca srpskog naroda koji tako razmišlja i podstiče svoj narod da prihvati veličanje genocida i da proglašava činjenje genocida nad drugim narodom svojim najvećim političkim i ratnim uspjehom?

Obzirom na stvarnu četničku opasnost, zločinačku praksu i razmjere ubistava koje su tokom XX stoljeća počinili nad Bošnjacima, Islamska zajednica traži od državnih organa Bosne i Hercegovine da pošalju najmanje 600 policajaca sa svom potrebnom opremom u Višegrad i sva ostala mjesta okupljanja članova i simpatizera fašističkih organizacija, kao što su to učinili u Gornjoj Maoči. Četnička fašistička ideologija mora naići na odlučan i efikasan odgovor države i otpor svi časnih ljudi svuda u svijetu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini vjeruje da će evropske institucije registrirati koncentraciju sljedbenika četničke fašističke ideologije u Bosni i Hercegovini i boriti se protiv veličanja fašizma u Evropi. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pridružuje se pozivu zastupnika Evropskog parlamenta „vlastima Bosne i Hercegovine da se bore protiv ekstremizma, vjerske mržnje i nasilja... poziva na svijest, istragu i eliminaciju ekstremističkih prijetnji bilo koje vrste u cijelom području zapadnog Balkana", kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.