A+ A A-

Saopćenje Kabineta reisu-l-uleme

careva_dzamija-1Povodom intervjua akademika Abdulaha  Sidrana u "Avazu" od 2. marta, 2012. god. u kojem kaže: - Činilo mi se mnogo pametnim kad je u Zenici, 1996. godine, kazao kako ćemo mi "najprije graditi fabrike, a onda neka svaka fabrika napravi po jednu džamiju"! Bilo mi drago što imamo tako pametnog reisa. Pa, mnogo žao kad sam, dvije-tri godine kasnije, shvatio da se u njegovom načinu razmišljanja nešto bitno promijenilo. Događalo se kojiput da mu se obratim sa kakvom molbom, žalbom, pritužbom - nije mi bilo prijatno, i nije bivalo faide" - Kabinet reisu-l-uleme izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-  Uvažavajući pravo i slobodu akademika Abdulaha Sidrana da javno misli i govori o svim pitanjima i pojavama u našem društvu pa tako i o radu i djelovanju reisu-l-uleme, Kabinet reisu-l-uleme isto tako koristi svoje pravo i slobodu da javno kaže da akademik Abdulah Sidran nije poredao svoje misli i svoj govor kako valja i kako je pravo. Žao nam je što akademik Abdulah Sidran, svjesno ili nesvjesno, upada u stupicu širenja loše volje prema instituciji reisu-l-uleme, u čemu prednjači, kao što to i on reče u intervjuu, nacionalistička beogradska politika i srpski mediji, što ovu pojavu ne svodi samo na osobni stav akademika ili bilo koga drugoga, već je više pokazatelj stanja duha kojim vlada licemjerje i zaborav.

Pa zar nije licemjerno  s  jedne strane tražiti od reisu-l- uleme da gradi fabrike umjesto džamija, a s druge strane stalno optuživati ga da ugrožava sekularizam. Pa ipak, informiramo akademika Abdulaha Sidrana da je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ispunio svoje obećanje iz 1996. godine o podršci gradnji fabrika, jer je sudjelovao, posredno ili neposredno, u izgradnji mnogih fabrika. No, žao nam je što je neki novac, koji je u Bosnu i Hercegovinu dolazio za izgradnju fabrika, „maca pojela", dok je novac za obnovu porušenih i izgradnju novih džamija utrošen kako valja, o čemu svjedoče i oni kojima smeta "prevelik" broj džamija.

Uvaženi akademik Abdulah Sidran ima pravo na zaborav za dobro koje mu je učinjeno, međutim vrijedi se podsjetiti na arapsku poslovicu koja kaže: "Čuvaj se prijekora onog kojem si dobro učinio", ali i kur'ansku instrukciju: "Lijepa riječ je bolja od pomoći koju prati prigovor", pa, stoga,  uvaženom akademiku Abdulahu Sidranu ovim putem šaljemo lijepu riječ poštovanja, a sve ostalo što je javno kazao o reisu-l-ulemi ostavljamo njegovoj savjesti. Naša vrata su vam, uvaženi akademiče Sidran, i dalje otvorena za sve  vaše "molbe, žalbe i pritužbe" i može vam biti fajde kao što vam je bilo "višeputa" ako se možete sjetiti - kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.