Promo banner

A+ A A-

Saopćenje u povodu propagande Darka Tanaskovića

Znak_IZ_500Sarajevo, 13. februar 2012. (MINA) - U povodu priloga u Dnevniku 2 RTRS od 12. 02. 2012. gdine, u kojem je „ekspert" za srpsku propagandu Darko Tanasković izdao nalog Islamskoj zajenici u Bosni i Hercegovini šta treba da radi, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Razumljivo je da bivši ambasador beogradskog režima i dežurni „ekspert" za srpsku propagandu mora zaraditi kruh svoj svagdašnji tako što širi islamofobiju, ali nije razumljivo kako može jedan "intelektualac" javno negirati genocid u lice žrtvama genocida, unatoč mjerodavnim presudama međunarodnih sudova.

Razumljivo je, također, da se bivši "ekspert" za islam i muslimane na Balkanu Darko Tanasković teško odvikava starih navika da određuje mjeru islama i muslimana na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, ali nije razumljivo da jedan "profesor" još uvijek živi u beogradskom mraku pa ne vidi da su prošla vremena kad su se muslimani bojali njegovih sudova i lažnih analiza o prijetećem "islamskom fundamentalizmu". Ti i takvi Tanaskovićevi sudovi i lažne analize o muslimanima Bošnjacima devedesetih godina prošlog vijeka su uveliko pridonijeli progonstvima, ubijanjima, silovanjima i genocidu nad muslimanima Bošnjacima o čemu postoje nepobitna objektivna svjedočanstva. Sadašnja Tanaskovićeva priča o "vehabizmu" je samo nastavak nekadašnje priče o "islamskom fundamentalizmu" pa je, stoga, važno da se ovdje i sada registrira njegova lična odgovornost za eventualna buduća progonstva, ubijanja, silovanja i genocid nad muslimanima Bošnjacima na Balkanu, posebno u Sandžaku, jer muslimani Albanci su se oslobodili od tog straha tako što su se izborili za svoju nezavisnu državu Kosovo.

Razumljivo je da Darko Tanasković ne može da skine šinjel kojeg mu je skrojio srpski otac nacije Dobrica Ćosić kad kaže: "Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno", ali nije razumljivo da Tanasković ne vidi činjenicu da ni jedan narod iz bivše Jugoslavije, osim Bošnjaka, ne želi da dijeli sa Srbima ni domovinu ni državu, uključujući i pravoslavni narod Crne Gore, odakle su Slobodan Milošević i Radovan Karadžić. Kao bivši "ekspert" za muslimanska pitanja, Darko Tanasković bi trebao znati da je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ponudio predsjedniku Borisu Tadiću da se otvori bošnjačko-srpski međunacionalni, međukulturni i međuvjerski dijalog sa ciljem da se svi suočimo sa svim našim istinama i na taj način da jedni drugima pomognemo u liječenju ratnih rana. Taj poziv je još uvijek otvoren, jer, za razliku od Tadića, Dodika i Tanaskovića, reisu-l-ulema dr. Cerić je spreman da se suoči sa svim istinama i realnostima, sa svim duhovnim i intelektualnim izazovima, sa svim novim i starim islamskim učenjima.

Nažalost, Darko Tanasković još uvijek ne može da shvati da su se muslimani Bošnjaci potpuno promijenili u svoju korist a na štetu hegemonističke srpske propagande. On i njemu slični u Beogradu ne mogu da prihvate da su prošla vremena srpskog hegemonizma i da Beograd ne može imati ono što je nezasluženo imao - monopol na tumačenje prošlosti, određivanje sadašnjosti i projiciranje budućnosti na Balkanu. Iako nije realno očekivati, ali bi bilo najbolje da Darko Tanasković, umjesto da nastavi biti dvorska lutka za srpsku hegemonističku igru bez granica, širi poruke dijaloga, tolerancije i suživota među svim ljudima i narodima na Balkanu, Europi i svijetu, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.