Logo

Hutba reisu-l-uleme u džamiji u Hadžićima

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

 

hadzici-dzamijaSarajevo, 10. februar 2012. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u džamiji u Hadžićima imamio džumu namaz i održao hutbu.

MINA u cijelosti prenosi hutbu reisu-l-uleme: 

إن الحمد لله، نحمده و نستعينه و نستغفره، و نعوذ بالله من شرور أنفسنا و سيّئات أعمالنا، من يهد الله فلا مضلّ له، و من يضلله فلا هادي له، و أشهد أن لا إله إلاّ الله وحده لا شريك له, و أشهد أن محمداً عبده و رسوله. قال الله سبحانه و تعالي في كتابه الكريم: وَإِذْ يَعِدُكُمُ اللّهُ إِحْدَى الطَّائِفَتِيْنِ أَنَّهَا لَكُمْ وَتَوَدُّونَ أَنَّ غَيْرَ ذَاتِ الشَّوْكَةِ تَكُونُ لَكُمْ وَيُرِيدُ اللّهُ أَن يُحِقَّ الحَقَّ بِكَلِمَاتِهِ وَيَقْطَعَ دَابِرَ الْكَافِرِينَ (8:7)  لِيُحِقَّ الْحَقَّ وَيُبْطِلَ الْبَاطِلَ وَلَوْ كَرِهَ الْمُجْرِمُونَ (8:8) يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لِمَ تَلْبِسُونَ الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُونَ الْحَقَّ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ (3:71) وَقُلْ جَاء الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا (17:81) مَّا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ وَلَا لِآبَائِهِمْ كَبُرَتْ كَلِمَةً تَخْرُجُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ إِن يَقُولُونَ إِلَّا كَذِبًا (18:5) بَلْ بَدَا لَهُم مَّا كَانُواْ يُخْفُونَ مِن قَبْلُ وَلَوْ رُدُّواْ لَعَادُواْ لِمَا نُهُواْ عَنْهُ وَإِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ (6:28) قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِكُمْ سُنَنٌ فَسِيرُواْ فِي الأَرْضِ فَانْظُرُواْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُكَذَّبِينَ (3:137) هَـذَا بَيَانٌ لِّلنَّاسِ وَهُدًى وَمَوْعِظَةٌ لِّلْمُتَّقِينَ (3:138) وَلاَ تَهِنُوا وَلاَ تَحْزَنُوا وَأَنتُمُ الأَعْلَوْنَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ (3: إِن يَمْسَسْكُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ الْقَوْمَ قَرْحٌ مِّثْلُهُ وَتِلْكَ الأيَّامُ نُدَاوِلُهَا بَيْنَ النَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللّهُ الَّذِينَ آمَنُواْ وَيَتَّخِذَ مِنكُمْ شُهَدَاء وَاللّهُ لاَ يُحِبُّ الظَّالِمِينَ (3:140)

Allah Uzvišeni i Kur'anu Časnom kaže:

- Allah vam je obećao da ćete imati jednu od dviju  skupina - a vi ste više voljeli da bude ona koja nije bila naoružana. Allah je htio da riječima Svojim ustanovi istinu i onemogući one koji istinu gaze. Htio je da oživi istinu a usmrti laž, makar to ne bilo zločincima po volji (8:7-8). O sljedbenici Knjige, zašto istinu neistinom zamračujete i svjesno istinu krijete (3:71). Reci im: "Istina je došla i zato laž mora otići, jer laž je poražena" (17:81). O tome oni ništa ne znaju, a ni preci njihovi. Kako krupne riječi izlaze iz usta njihovih! Oni ne govore drugo do neistinu (18:5). Ne, ne, njima će jasno postati ono što su prije krili; a kada bi im se ponovo pružila prilika, opet bi nastavili da rade ono što je bilo zabranjeno, jer oni su zaista lažljivci (6:28). Prije vas su mnogi narodi bili i nestali, zato putujte po svijetu i pogledajte kako su završili oni koji su laži proizvodili. To je vijest za svakog čovjeka, to je putokaz i pouka onima koji se samo Allaha boje. I ne gubite hrabrost i ne žalostite se! Vi ćete pobijediti ako budete iskreni vjernici. Ako vas rane bole, i drugi imaju svoje rane. Povijest je puna iznenađenja - Allah daje pobjedu sad jednima, a sad drugima, da bi se jasno znalo ko je iskreno predan Allahu i ko je vjeru svojim životom svjedočio. Allah ne voli one koji poriču istinu i šire laž (3:137-140).          

         Draga braćo i sestre,

Ovdje sam danas s vama u Hadžićima da se suočim sa našom sudbinom, koja nije stvar slučajnosti, već je stvar našeg izbora; to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba prihvatiti. Jer, kao što neko reče, sudbina vodi one koji hoće, a vuče one koji neće.

Dakako, veličina jednog naroda je u njegovoj sposobnosti da se hrabro suoči sa svojom sudbinom. Stoga, svaki put kada se narod bori za ideal, ili se trudi da poboljša sudbinu svojih sunarodnjaka, ili se bori protiv nepravde, on daje zračak nade da će istina pobijediti laž te da će pravda nadvladati krivdu.

Politički nalog ne može biti isprika za neistinu i nepravdu zato što je ljudska savjest iznad svih lažnih predrasuda i krivih optužbi. Laganje ne može biti vrlina. Laganje je nemoralna osobina. Čovjek zdravog razuma ne može prihvatiti da laže da bi varao samoga sebe, niti da bi tješio samoga sebe, niti da bi mu se oprostilo, niti da bi se borio protiv straha.

Samo čovjek bolesnog uma može hrabriti druge da lažu i sakrivati svoj i nečiji drugi jad i nemoral. Laž nije nikakav oblik patriotizma, niti je laž mjera nečije visoke inteligencije. Laž je zlo koje se provlači krvnim žilama poput otrova, pa se i ne primjećuje kako djeluje. Zločinac počinje time što predstavlja da laž naliči na istinu, a završava time što istina naliči na laž. Otuda se čuje razmišljanje: "Šta može hladna i gola istina protiv blistavih čari laži".

Naravno da može, jer laž je kao gruda snijega: što se više valja, to je veća, ali što je sunce jače, to se brže istopi.  Dakako, istina je to sunce od kojeg se tope i najviše grude laži.

Prema tome, istina je najsigurnija zaštita od neprijatelja; istina je uzvišeno stanje uma; istina je najviše blagostanje duše; istina je najskuplji dragulj u individualnom i kolektivnom pamćenju jednog naroda. Eh, baš zato oni hoće da nam taj dragulj ukradu svojim lažima i galamom "hvatajte lopova", dok oni završe svoj prljavi posao. Zato im je potrebna ta neviđena Gebelsova propaganda, jer istini nije potrebno mnogo riječi, a laž ih nikad nema dovoljno.

Da bi nam oteli taj dragulj istine, oni nas ne puštaju na miru ni jedan dan, ni jedan sat, želeći da nas umore i tako podčine pod svoju laž. Dakako, oni koji su imali plan da unište djelimično ili u cijelosti jedan narod, prvo su morali ubiti istinu a onda proizvesti laž kao naviku za svoju utjehu, ali i za našu uspavanku. Otuda smo danas suočeni sa nasiljem na našu dušu, na našu pamet, na našu čast, na našu slobodu i na naše pravo na mir nakon tolikih progona, ubijanja, silovanja i na kraju genocida. Europa bi trebala znati, ako ima morala i stida, da onaj koji ne kažnjava zlo, taj zapovijeda da se zlo čini. Zlotvori ne znaju za ljubav i zato ne znaju ni za stid.    

Međutim, u jedno svi moraju biti sigurni, i oni koji nam laži kroje, ali oni koji bi da nas lahko prodaju za te njihove laži, mi im nećemo dopustiti da nam ukradu istinu, jer istina je naše jedino oružje, naša jedina odbrana, naš jedini spas na ovome i na budućem svijetu.

Svakako, mi vjerujemo da postoji apsolutna istina, jer kada ne bi postojala apsolutna istina, svijet bi bio u haosu. Ne bi postojali zakoni fizike, ništa ne bi imalo nikakva značenja, ne bi postojala ni istina ni laž. Kakav li bi onda samo nastao nered, ali hvala Bogu da apsolutna istina postoji, kao što postoji i Božji apsolutni zakon i Božji apsolutni sud, posebno za one koji uspiju pobjeći od ljudskih relativnih zakona i sudova, koji su opterećeni ljudskim predrasudama i uskim ljudskim interesima.

To je naša poruka danas iz Hadžića: prije svih onima koje su uhapšeni zbog "Silosa" da priznaju i prihvate istinu ma kakva bila, ali i da znaju da ćemo se zajedno s njima boriti protiv svih laži i potvora. Stoga, mi s ovoga časnog mjesta, u ovome časnom danu i pred ovim časnim ljudima koji su danas u džamiji tražimo da se uhapšenim Hadžićanima odmah i bezuvjetno omogući odbrana sa slobode, jer oni nisu zaslužili da ih se zbog odbrane svog doma i domovine ponižava. Onima koji se ne boje istine, mora se omogućiti da se sa slobode istinom brane.

Naša poruka porodicama uhapšenih je da znaju da nisu sami. Mi smo s njima kao sa svojom braćom. Budite hrabri i strpljivi, jer laž ne može istinu nadživjeti.

Naša poruka Hadžićima je naše veliko hvala za veliku hrabrost i gostoprimstvo koje su samo Hadžićani znali pružati u danima naše odbrane od agresije na naš narod i našu državu. Hadžići su bili i ostali oaza slobode i časti našeg naroda.

Poruka iz Hadžića našem narodu: Probudi se, moj narode, i nemoj čekati da jednog po jednog odvode pa kad nas sve odvedu da tek onda shvatimo da smo trebali braniti slobodu i pravo svoga brata kako bi sačuvali svoju vlastitu slobodu i pravo.

Naša poruka iz Hadžića najodgovornijim na vlasti glasi: Nas ne brinu toliko njihove laži koliko nas brine vaša nesposobnost da kažete istinu o nama i da štitite naše pravo na život i slobodu. Izdaja radi položaja je najveći grijeh, kojeg narod dobro pamti a meleki pišu u svoje knjige. Oni koji misle da im je sve dozvoljeno da bi ostvarili ličnu korist i koji smatraju da je prodaja narodne časti i slobode vrlina i umijeće snalažljivog, treba da znaju da narod nije budala. Ovaj narod je živio i gora vremena, ali nikad nije prodao svoj obraz. Stoga, ako vam se ne dâ da nam pomognete, mi vas molimo da nam ne odmažete. Kao i dosada, mi znamo, hoćemo i možemo sami se braniti i sami se organizirati u zaštiti naših prava, jer naša snaga je u našoj istini i našoj pravdi za svakog čovjeka dobre volje.

Mi se nikog osim Boga ne bojimo!

Allahu Svemogući, osnaži nas u našoj borbi za istinu i pravdu!

Allahu Sveznajući, pouči nas kako da govorimo istinu i da drugima preporučujemo da govore istinu bez straha i bez stida!

Allahu Milostivi, omili nam bratstvo u vjeri i domovini i uputi nas putem na kojem je naša zajednička sreća i radost! Amin!

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.