Logo

GOVOR REISU-L-ULEME U CIRIHU

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
Reis govori u Cirihu (Custom) (2)    Sarajevo, 3. juli, (MINA) - U prisustvu velikog broja profesora, akademika, bosansko-hercegovačkih građana koji žive u Švisarskoj, te specijalnog izaslanika predsjednice Švicarske Micheline Calmy-Rey i bosanske ambasadorice u Bernu Jasmine Pašalić, u ponedeljak navečer  je reisu-l-ulema održao uvodni govor na Ciriškom univerzitetu o temi: "Muslimansko prisustvo u Europi i budući program za međureligijski dijalog", a povodom osnivanja Europskog abramovskog foruma u Cirihu.

    MINA  prenosi najvažnije poruke iz tog govora : 

    -Prisustvo muslimana u Europi nije manje važno, niti je historijsko manje značajno od prisustva kršćanstva i judaizma. Naprotiv, muslimani ne samo da imaju pravo, već i obavezu da prihvate svoju povijesnu ulogu i odgovornost u oblikovanju europske povijesti, kulture i religije. Već od osmog stoljeća preko Iberijskog poluotoka, tj., Španjolske ili Andalusa, muslimani su snažno utjecali na intelektualne, kulturne i religijske tokove u Europi. Veliki muslimanki filozof iz dvanaestog stoljeća Ibn Rušd nezaobilazan je u povjesnom zaokretu Europe od mitologije do znanosti, odnosno humanizma i renesanse. Nažalost, andaluzijski znanstveni duh i religijska tolerancije nisu preživjeli eurosku povijest, ali jesu nama ostavili pravo da danas, kao muslimani, kažemo Europi jasno i nedvosmisleno: "Mi smo ponosni na doprinos naših djedova u razvoju europske kulture i civilizacije i spremni smo da nastavimo graditi Europu jedinstva u različitosti, Europu zajedništva u mnošvu vjera i kultura."

    Kad su muslimani i Jevreji protjerani iz Andalusa 1492. god. Bosna je otvorila svoju dušu i srce i primila Jevreje u svoje okrilje. I to jasno govori da je prisustvo musliman u Europi povijesna činjenica koju će bosanski muslimani ovih dana (28. 07. 2007) u Sarajevu obilježiti na poseban način.

    Nažalost, Europa je u Srebrenici propustila priliku da uvjeri muslimane da je dosljedna principima tolerancije, demokracije i ljudskih prava. Ona, međutim, ima priliku sad da pokaže snagu svoje privrženosti istini i pravdi tako što će pomoći žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini da se ne susreću sa svojim ubicama i tako što će učiniti sve da se u mojoj zemlji ljudi raduju obećanom miru, a ne da strahuju od užasa rata. Europa ima obvezu da od Sarajeva napravi simbol mira, a ne simbol rata kao što je to bilo na početku i na kraju prošlog stoljeća.

    Eto zato nam je potreban program za međuvjerski dijalog u kojem će dominirati abrhamovski duh judaizma, kršćanstva i islama, kao pokretača mira i tolerancije među ljudima i narodima Europe i svijeta. Oživljavanjem abrhamovskog duha u našem dijalogu treba da u nama pobudi potrebu za duhovnim osvježenjem i ekumenskim opredjeljenjem.

    Ovo naše je vjerovatno najinteresantnije doba u povijesti čovječanstva. Naime, mi živimo u novom ili modernom dobu koje se razlikuje od starog doba po našem uvjerenju, da progresu, uglavnom materijalnom, nema kraja. Tako je to dosada bilo. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više onih među nama koji upozoravaju da bez duhovnog progresa, materijalni progres nas vodi u propast. Dakle, mi smo generacija snažnog znanstveno-tehnološkog napretka koja počinje da shvata da bez duhovnosti nema nam sretne budućnosti. Zato je osnivanje Europskog abrahamovskog  foruma u Cirihu od izuzetne važnosti za naš duhovni oporavak i naš ekumenski povratak u Europi i cijelome svijetu - zaključio je reisu-l-ulema svoj govor na Ciriškom univerzitetu.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.