Logo

SJEDNICA MRV BIH

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

     Sarajevo, 11. juni, 2007. (MINA) - U Sarajevu je danas održana  44. redovna sjednica MRV BiH kojoj su prisustvovali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, predsjedavajući Vijeća i članovi :  nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci i članovi sekretarijata MRV.

Sj. MRV BiH, 11.06.07. a (Small)

    Na ovoj sjednici predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Nikola Špirić trebao je članove MRV BiH  izvijestiti o njihovim  zahtjevima upućenim  Vijeću ministara među kojim su Prijedlog izmjena i dopuna zakona o PDV-u, izrada pravne regulative koja će definisati primjenu Zakona o slobodi vjere  u zatvorima i bolnicama, Ugovor o suradnji između Vijeća ministara BIH i MRV BiH, zdravstveno osiguranje vjerskih službenika, te Zakon o restituciji oduzete imovine.

     -Prerdsjedavajući Vijeća ministara g. Špirić je bio najavio svoj dolazak, ali je u međuvremenu pismom obavijestio MRV da ne može doći, zato što se Vijeće ministara nije moglo usaglasiti u vezi zahtjeva MRV, posebno o protokolu kojeg je MRV BiH ponudilo Vijeću ministara, rekao  je na konferenciji za novinare  predsjedavajući MRV, reisu-l-ulema dr. Cerić, dodavši da oni u MRV uvažavaju tu činjenicu s obzirom da je predsjedavajući Špirić najavio da će se u međuvremenu prijedlozi MRV ponovo naći na sjednici Vijeća ministara BiH,  tako da očekujemo da će nas na narednoj 45. sjednici moći izvjestiti o konkretnim rezultatima.

     MRV BiH danas je razmatralo i Izvještaj o stanju prava na slobodu vjere u BiH. Sekretarijat MRV je uradio preliminarni Izvještaj o kršenju ljudskih, posebno vjerskih prava na području BiH. Cilj je da se dođe do jednog usaglašenog izvještaja koji će biti dostupan javnosti do kraja ove ili početkom naredne godine.

     MRV BiH je podržalo projekat  « Kupujmo i koristimo domaće » i  projekat « Djeca stubovi svijeta ».

     -Za MRV BiH ostaje i dalje gorak osjećaj da je Ustavni sud Federacije BiH omogućio da se mogu prodavati vakufski stanovi. MRV u cjelini, KC, SPC i Jevrejska zajednica zajedno sa IZ su suglasni da se ne može prodavati ono što je zaklada i vakuf i mi ćemo ostati dosljedni u tome da je pravedna restitucija u naturi,  rekao je između ostalog predsjedavajući MRV BiH, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Sjednica MRV BiH, 11.06.07. (Small)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.