A+ A A-

Reisu-l-ulema primio studente iz Vašingtona

Sarajevo, 22. oktobar 2011. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas grupu studenata iz Vašingtona koji su u studijskoj posjeti Balkanu. Sarajevo su izabrali kao najvažnije mjesto za početak, a nakon toga će boraviti u Zenici, Srebrenici, Beogradu, Vukovaru, Osijeku, Sanskom Mostu, Kozarcu, Banja Luci, Mostaru, Dubrovniku i Beču. Studenti su iz raznih dijelova svijeta i u okviru jednog semestra proučavaju međunarodne odnose, prevenciju i rješavanje konflikta, te izgradnju mira, sa fokusom na regione koji su prošli kroz nasilne konflikte i ratove, poput Kipra, Sjeverne Irske, Balkana i posebno BiH.

reis-stud-iz-vas-10-2011-1

Susret i dijalog reisu-l-uleme sa studentima Američkog Univerziteta iz Vašingtona postao je već tradicionalan. Prva grupa studenata  s ovog univerziteta susrela se s reisu-l-ulemom 2002. godine.

reis-stud-iz-vas-10-2011-2

Prilikom današnjeg susreta u Rijasetu, reisu-l-ulema je studentima govorio o periodu agresije na BiH i postratnim naporima za uspostavu mira, povjerenja i suživota među različitim religijskim zajednicama i etničkim grupama u BiH.

reis-stud-iz-vas-10-2011-3

Reisu-l-ulema je u svom obraćanju američkim studentima posebno naglasio   da mogu biti ponosni na ono što je američki narod učinio da u BiH i na Balkanu zavlada mir, povjerenje i pomirenje među narodima.

„Posebno smo mi Bošnjaci zahvalni američkom narodu na brizi za naš postratni oporavak i stoga i mi osjećamo potrebu da poželimo mir i sreću američkom narodu, a posebno vama studentima koji ovdje u Sarajevu i u BiH možete prepoznati multikulturalnost koju njeguje američko društvo", rekao je reisu-l-ulema.

reis-stud-iz-vas-10-2011-4