A+ A A-

Reisu-l-ulema primio delegaciju R Hrvatske

Sarajevo, 21. oktobar 2011. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je jučer Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  u sastavu:  mr. sc. Tonči Staničić, veleposlanik RH u BiH,  mr. sc Davor Vidiš, ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu, Stribor Kikerec, načelnik Samostalne službe za analitiku i informiranje, dr. sc. Petar Mihatov, savjetnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija i  Željko Mišura, načelnik Odjela za BiH, Crnu Goru i Srbiju.

reis-iz-hrv-10-2011-1

Izaslanstvo MVPEI RH izrazilo je želju za susretom sa reisu-l-ulemom dr.  Mustafom ef. Cerićem  kako bi od njega čuli kako gleda na stanje u BiH.

Susjedi iz Hrvatske su se posebno zanimali za mogućnost suživota i tolerancije.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je rekao da je izgradnja multikulturnog društva i multinacionalne države BiH regionalna i evropska obaveza. Naravno, istakao je reisu-l-ulema, najveća odgovornost je na domaćim resursima, ali uspjeh ili neuspjeh multikulturnog društva i multinacionalne države  BiH je uspjeh ili neuspjeh također regiona i Evrope.

reis-iz-hrv-10-2011-2

Reisu-l-ulema je dalje rekao da je Hrvatska važan susjed Bosne i Hercegovine i zato neka otvorena vrata između BiH i R Hrvatske treba zatvoriti, ali isto tako i neka zatvorena između nas treba otvoriti kako bi zajedno u duhu suživota i tolerancije, a na principima istine, pravde i pomirenja zajednički pridonosili evropskom duhu i evropskoj perspektivi.

Gosti iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija R Hrvatske zahvalili su reisu-l-ulemi na prijemu i podcrtali da Hrvatska nije nikada odustala od svoje politike prema jedinstvenoj BiH i efikasnoj državi.

Stoga je vrlo važno da se BiH brže i efikasnije oporavlja što je za Hrvatsku vrlo važno, istakli su gosti iz Hrvatske u razgovoru s reisu-l-ulemom.