Promo banner

A+ A A-

Izjava reisu-l-uleme o Palestini

reisu-l-ulema-CericSarajevo, 16. septembar 2011. (MINA) -  Na zahtjev mnogih medija i pojedinaca da se javno izjasni o pitanju punopravnog članstva palestinske države, koje će se ovih dana razmatrati u UN-ma u Nju Jorku, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Palestinsko pitanje je zasigurno jedno od najbolnijih pitanja za čovječanstvo i zato je potrebna dobra volja cijeloga svijeta da se palestinsko-izraelski konflikt riješi pravedno i trajno. Izrael ima pravo na mir i sigurnost, pa stoga i palestinski narod ima pravo na mir i slobodu. Oba zahtjeva su legitimna i mogu se ostvariti kroz međusobno priznavanje i poštivanje prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast. Palestinski zahtjev za punopravno članstvu u Organizaciji Ujedinjenih Nacija je razuman i legitiman zato što otvara put da se u Svetoj zemlji umjesto pravednog rata uspostavi pravedni mir te da umjesto svetog rata zavlada sveti mir. Svaki razuman čovjek, svaka savjesna nacija i svaka odgovorna članica UN-a ne može odbiti zahtjev Palestinaca da postanu ravnopravni i punopravni sudionici mira i sigurnosti u svijetu, posebno u Svetoj zemlji, koja je decenijama na savjesti  ibrahimovskih tradicija - judaizma, kršćanstva i islama.

Stoga, pozivam Zapad da praktičnim primjerom pokaže muslimanskom svijetu nepristrasnost i pravednost prema palestinskom pitanju i tako osigura trajno rješenje za palestinsko-izraelski konflikt, rješenje koje će olakšati život svim ljudima i narodima na Bliskom istoku, ali i cijelom svijetu. Također, većina građana naše zemlje očekuje od Predsjedništva Bosne i Hercegovine da bude na strani pravde, mira i sigurnosti te da ne propusti povijesnu priliku za jedino ispravnu moralnu i civilizacijsku odluku, a to je glas da Palestina postane punopravna i jednakopravna članica Ujedinjenih Nacija - kaže se u saopćenju reisu-l-ulema dr. Mustafe Cerića u vezi najavljenog glasanja u UN-ma da Palestina dobije punopravno članstvo.