Logo

Saučešće reisu-l-uleme u povodu smrti akademika Ibrišimovića

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

ni-2011Sarajevo, 15. septembar 2011. (MINA) - U povodu preseljenja na Ahiret jednog od najznačajnijih bošnjačkih književnika i utemeljivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) akademika Nedžada Ibrišimovića, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić upućuje saučešće u svoje ime i u ime Islamske zajednice porodici rahmetli Ibrišimovića, njegovoj rodbini i prijateljima, te cijelom bošnjačkom narodu i svim građanima Bosne i Hercegovine. 

«Upućujemo dovu Uzvišenom Gospodaru da rahmetli Nedžadu oprosti grijehe i podari mu nagradu za njegov dugogodišnji hizmet svojoj vjeri i domovini! Svevišnjeg Gospodara također molimo da porodici rahmetli Ibrišimovića podari sabur. Iako je smrt kapija prema kojoj ćemo svi poći, ona nam je najbolja pouka! Ona nam je i prilika da zastanemo i prisjetimo se kako ćemo sa sobom na Bolji svijet ponijeti jedino naša djela, a djela naših velikana nas obavezuju da ih brižno čuvamo i prenesemo ih našim mladim generacijama. Jedan od takvih zasigurno je bio rahmetli akademik Ibrišimović kao predvodnik u borbi za očuvanje našeg kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta," - kaže se u saučešću reisu-l-uleme. 

Jedan od najznačajnijih bh književnika, utemeljitelj BANU-a, akademik Nedžad Ibišimović preselio je na Bolji svijet jutros u 71. godini života. 

Akademik Nedžad Ibrišimović je rođen 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Obavljao je funkciju predsjednika Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. godine bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost "Život". Djela akademika Ibrišimovića prevedena su na mnogo svjetskih jezika, između ostalog,  na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski jezik. Ibrišimović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH), jedan od utemeljivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), zatim PEN centra, kao i Udruženja likovnih umjetnika BiH.  Ibrišimović je dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj spisateljski opus. Za svoj roman "Ugursuz" dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1969. godine, a njegov roman "Vječnik" višestruko je nagrađivan, između ostalog i godišnjom nagradom Udruženja izdavača i knjižara BiH 2005. godine. Nakon izlaska iz štampe romana "Vječnik" (2005.), Društvo pisaca BiH je Ibrišimovića kandidiralo za Nobelovu nagradu za književnost.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.