Promo banner

A+ A A-

Mevludska svečanost u džematu Kirchheim Teck

Nakon svečanosti u Minhenu i Ulmu upriličana je velika svečanost u džematu Kirchheim Teck u nedjelju 28.02.2010.  godine Šlosberg-halle bila je prepuna, a posjetilaca je bilo čak iz Pariza, Strazbura i iz Švicarske. Pored imama i džematlija sa regije Štutgart došli su i sa drugih regija da slušaju učenje Kur`ana, ilahija i kasida, te obraćanje gostiju iz Bosne i Sandžaka. Prije početka svečanosti upriličen je kraći sastanak imama i predsjednika sa gostima. Program je počeo nešto prije 17 sati učenjem Kur`ana dr. Ibrahim ef. Džafića nakon čega je domaćin Pašo ef. Fetić izrazio dobrodošlicu prisutnima i predstavio učesnike programa: Hor ilahija i kasida Ak-Saraj iz Kaknja, Hor Sejfullah iz Konjica, te Hor Bulbuli iz Kirchheim Tecka, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, muftija za Njemačku Mustafa ef. Klanco te mr. Sulejman ef. Čeliković glavni imama iz Kaknja.

DSC_0816

Prvi se predstavio hor Ak-Saraj sa nekoliko ilahija posvećenih Muhammedu a.s. a potom se prisutnima obratio muftija Mustafa ef. Klanco čestitajući džematu Kirchheim Teck na organizaciji ovakvog skupa te pozvao prisutne na čuvanje svoje vjere i tradicije, čestitajući dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine te kazao je da jačamo vezu sa domovinom i rodnim krajem i da nikako ne zaboravimo svoje džemate u domovini kroz materijalnu pomoć svojim prilozima. Zatim je nastupio hor Sejfullah iz Konjica sa dvije ilahije, a jedan od njih je odrecitovao stihove „Ja sam iz Zvornika" čiji su stihovi izmamili suze i uzdahe prisutnih.

Program je nastavljen vrlo nadahnutim i emotivnim vazu nasihatom mr. Sulejmana ef. Čelikovića koji je sa pažnjom praćen. Poslije njega obratio se i bihaćki muftija Hasan ef. Makić koji je kroz nekoliko hadisa približio moralni lik Bojeg Poslanika, koji je posebno vodio računa da popravi i učvrsti dobre međuljudske odnose.

Pažnju i aplauze publike izazvao je džematski hor „Bulbuli" sa dvije ilahije i lijepom koregrafijom. Zatim se skupu obratio predsjednik Mešihata u Sandžaku Muftija Muamer ef. Zukorlić koji je nekoliko puta prekidan aplauzima. On je govorio o bošnjacima i njihovoj svijesti. Zbog defanzive u kojoj se bošnjaci nalaze više od stotinu godina stvorena je podanička svijest  koje se treba oslobađati. Pozvao je prisutne da što više ulažu u obrazovanje svoje djece, te da se međusobno više poštujemo i uvažavamo. On je još jedanput podsjetio da su  jedino bošnjaci na balkanu ostali bez nacionalne države, te da se bošnjaci iz Sandžaka ne mogu obratiti državi matici za pomoć.

DSC_0793

Nakon dva i po sata programa uslijedila je pauza za akšam namaz i osvježenje uz kahvu i kolače.

U drugom dijelu programa koji je bio posvećen 1. martu - Danu nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, prisutne je poselamio predsjednik džemata Enes Seferović i čestitao državni praznik. On je pozvao prisutne da se učenjem Fatihe prisjete bosanskih šehida i prvog predsjednika nezavisne BiH rahmetli Alije Izetbegovića.

Program je završen učenjem ilahija i recitacijama u izvedbi članova gostujućih horova.